ST stämmer Arbetsförmedlingen då man vill se avskedandet ogiltigförklarat. Man kräver också att mannen får 125 000 kronor i skadestånd. "Jag företräder vår medlem och han säger att det inte har hänt", säger STs förbundsjurist Veera Littmarck till Publikt.
Bild: Casper Hedberg
ST stämmer Arbetsförmedlingen då man vill se avskedandet ogiltigförklarat. Man kräver också att mannen får 125 000 kronor i skadestånd. "Jag företräder vår medlem och han säger att det inte har hänt", säger STs förbundsjurist Veera Littmarck till Publikt.

ST stämmer Arbetsförmedlingen i AD

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-04-03

En arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.

I höstas fick Arbetsförmedlingen på en ort i södra Sverige information från en socialtjänsthandläggare om att en arbetssökande kvinna hade berättat att hon blivit sexuellt trakasserad av en arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingen anmälde ärendet till personalansvarsnämnden.

Enligt kvinnan blev hon skjutsad i arbetsförmedlarens privata bil till olika potentiella praktikplatser. Hon uppger att mannen därefter bjöd in sig själv till hennes bostad. Där ska han ha försökt ta på kvinnan och erbjudit henne hjälp med körkort och praktikplatser i utbyte mot att hon hade sex med honom, enligt Arbetsförmedlingens anmälan.

Som Publikt tidigare skrivit om beslutade myndighetens personalansvarsnämnd i februari att avskeda arbetsförmedlaren. Personalansvarsnämnden åtalsanmälde också mannen.

ST stämmer nu Arbetsförmedlingen i Arbetsdomstolen, AD. Mannen har under sanningsförsäkran uppgett att han ”aldrig varit hemma hos kvinnan i fråga och han har heller inte uttryckt sig olämpligt mot henne”, står det i stämningsansökan.

Förbundet vill att avskedandet ogiltigförklaras. Dessutom kräver man att Arbetsförmedlingen betalar mannen ett skadestånd på 125 000 kronor, och att man ersätter honom för den inkomst som han har förlorat från datumet då han avskedades fram till en eventuell domstolsförhandling.

Som bevisning lyfter ST fram mannens berättelse, där han förnekar att han har varit hemma hos kvinnan och även nekar till sextrakasserierna.

– Jag företräder vår medlem och han säger att det inte har hänt. Det blir en situation där ord står mot ord, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck till Publikt.

Hon betonar att stämningsansökan inte handlar om huruvida händelserna har ägt rum eller inte. I stället handlar det om att arbetsgivaren har avskedat en person som inte är dömd för någonting. Han har varken kallats till förhör eller blivit underrättad om misstanke för att han skulle ha begått något brott, enligt Veera Littmarck.

I sin anmälan anger Arbetsförmedlingen också att mannen har använt sin privata bil i tjänsten, och att han utfört arbetsuppgifter som inte ingått i hans tjänst då han körde kvinnan runt till olika potentiella praktikplatser. Mannen arbetade vid tillfället för de påstådda händelserna vid Arbetsförmedlingens kundtorg.

– Han har hela tiden använt sin privata bil i tjänsten och fått milersättning. Att det nu skulle vara avskedsgrundade helt plötsligt stämmer inte. Vår medlem har också lämnat en förklaring till varför han har skjutsat runt kvinnan, och att han har uppfattat att han har fått ok på att göra det, säger Veera Littmarck.

Mannen är åtalsanmäld för sexuella trakasserier. Drar ST tillbaka stämningsansökan om han döms?

– Det är en hypotetisk fråga som vi får ta ställning till då. Rent allmänt kan man säga att om vi hade haft en medlem som varit dömd för sextrakasserier på sin arbetsplats, så är det sannolikt ingenting som vi hade drivit i domstol. Men det är inte det ärendet som vi har här nu, säger Veera Littmarck.

Hon påpekar att det är upp till arbetsgivaren att bevisa vad som har hänt, eftersom arbetsgivaren har föregått en eventuell dom genom att avskeda mannen i nuläget.

Arbetsgivarens bedömning är att det är klarlagt att mannen har följt med kvinnan hem, och att han där har kränkt henne sexuellt. Därför har mannen ”helt förbrukat arbetsgivarens förtroende för honom och han har genom sitt handlande grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren”, skriver Arbetsförmedlingen till personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA