ST stöttar strejkvarsel på Klarna

FACKLIGT2023-11-02

Flera fackförbund, däribland ST, stödjer de stridsåtgärder som planeras mot Klarna. Nästa vecka kan medlemmar i Unionen och Sveriges Ingenjörer gå ut i strejk, om facken och betaltjänstföretaget inte enas om ett kollektivavtal.

Arbetet med att få till ett kollektivavtal på Klarna har pågått i flera år, och i våras inleddes förhandlingar mellan fackförbunden och arbetsgivaren om villkoren och rätten till inflytande på betaltjänstföretaget.

Men i slutet av oktober lämnade fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer samtalen. Facken ansåg att Klarna skjutit upp och förhalat förhandlingarna, som bedömdes vara fruktlösa, och varslade därefter om strejk för sina medlemmar på Klarnas huvudkontor i Stockholm.

Sedan dess har fackförbundet DIK, Akademikerförbundet SSR och Naturvetarna meddelat att de kommer att ta ut sina medlemmar på Klarna i sympatistrejk om ingen överenskommelse om kollektivavtal nås.

Tillsammans med fackförbundet Vision uttalar även ST sitt stöd för strejkvarslet i ett pressmeddelande.

”Betalningstjänster är en förtroendeverksamhet men det inger inte förtroende att en aktör som Klarna inte vill ha kollektivavtal. Kollektivavtal är ett golv som avgör vilka rättigheter en arbetstagare har, utan kollektivavtal kan en arbetsgivare välja att ensidigt ta bort rättigheter och förmåner om den så vill”, kommenterar STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar systerförbundens strejkvarsel i pressmeddelandet.

Om parterna inte når en överenskommelse träder strejken i kraft 7 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA