Bild: Frida Ström, Getty Images

Statens digitala satsningar ska granskas

STATSFÖRVALTNING2024-03-13

Riksrevisionen har inlett en granskning av statens strategiska digitaliseringssatsningar. Syftet är att ta reda på om arbetet bedrivs effektivt. ”Det kan det bli dyrt för skattebetalarna när stora satsningar misslyckas eller drar ut på tiden”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen konstaterar att de statliga myndigheterna årligen satsar många miljarder kronor på olika digitaliseringsprojekt. Det handlar bland annat om utveckling av digitala lösningar för effektiv och säker informationshantering, informationsutbyte mellan myndigheter och automatisering av handläggningsprocesser.

De statliga aktörerna köper enligt Riksrevisionen dessutom konsulttjänster för stora belopp. Det ställer krav på myndigheterna som beställare och mottagare av de tjänster som konsulterna levererar.

Syftet med myndigheternas digitaliseringssatsningar är att skapa bättre och effektivare verksamheter. Men stora utvecklingsprojekt är också förknippade med vissa risker, skriver Riksrevisionen.

”Statsförvaltningen behöver bli bättre på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Samtidigt vet vi av erfarenhet att det kan det bli dyrt för skattebetalarna när stora satsningar misslyckas eller drar ut på tiden”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Tidigare granskningar har enligt Riksrevisionen pekat på ett antal riskfaktorer kopplade till stora digitaliseringsprojekt. Det handlar bland annat om förseningar och överskridna budgetar, bristande samordning och svårigheter att genomföra stora upphandlingar. För att den statliga verksamheten ska fungera effektivt är det mycket viktigt att myndigheter med viktiga samhällsfunktioner säkerställer att dessa utvecklingsprojekt blir klara i tid och fungerar som de ska, understryker Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA