Statligt bolag tvunget följa LOU

UPPHANDLING2014-06-11

Statliga Akademiska Hus har dömts att betala tre miljoner kronor i böter för en otillåten direktupphandling. Bolaget ska följa lagen om offentlig upphandling, konstaterar förvaltningsrätten.

Lagen om offentlig upphandling, LOU, gäller också för fastighetsbolaget Akademiska hus. Det fastslår förvaltningsrätten i Umeå i sin dom. Bolaget ska betala tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift/böter för en otillåten upphandling av byggnationer för 39 miljoner kronor vid Lantbruksuniversitetet i Umeå.

”Detta är ett principiellt mycket viktigt mål, och det är därför glädjande att domstolen har gått helt på Konkurrensverkets linje i samtliga frågor. Akademiska Hus ska nu betala tre miljoner kronor i upphandlingsböter”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Akademiska Hus är helägt av svenska staten och har ansett att bolaget inte är skyldigt att genomföra sina upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling.

”Domen visar att det är viktigt att Konkurrensverket har effektiva sanktionsmöjligheter när ett statligt ägt bolag inte vill följa lagen om offentlig upphandling”, säger myndighetens chefsjurist Per Karlsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA