Stöd till lågutbildade arbetssökande får kritik

ARBETSFÖRMEDLINGEN2024-03-21

Det finns brister i Arbetsförmedlingens arbete med att få personer utan gymnasieexamen i arbete eller utbildning, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Även regeringens styrning av insatserna har brister, enligt Riksrevisionen.

En stor andel av de arbetssökande hos Arbetsförmedlingen är personer utan gymnasieexamen. Delar av arbetet med att få fler att börja studera har fungerat bra, skriver Riksrevisionen, men både Arbetsförmedlingens arbete och regeringens styrning behöver förbättras, enligt rapporten.

Sedan 2017 har regeringen och Arbetsförmedlingen intensifierat arbetet med att få personer med kort utbildning att gå vidare till studier inom komvux eller på folkhögskola. Riksrevisionen konstaterar att andelen av de långtidsarbetslösa som går över från jobb- och utvecklingsgarantin till reguljär utbildning har ökat.

Men Arbetsförmedlingens arbete med anvisningar har enligt Riksrevisionen inte varit tillräckligt träffsäkert, och kontrollen av att de personer som blivit anvisade att söka utbildning också gör det har brister.

”Endast var tredje person som anvisats att söka reguljär utbildning har börjat studera. Detta indikerar att anvisningar har brustit i träffsäkerhet”, konstaterar projektledaren Jenny Lindblad i ett pressmeddelande.

Försörjningen under studier vid arbetslöshet kan utgöra ett problem, enligt rapporten. Reglerna är komplicerade, vilket gör det svårt för den arbetssökande att förstå och planera för hur en sammanhängande period av reguljära studier kan finansieras, skriver Riksrevisionen.

”Informationsproblem leder till effektivitetsproblem. Det finns ett behov av att se över försörjningen vid studier så att det blir enklare att förstå och använda de möjligheter som finns”, framhåller riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA