Stora vinster i statens bolag

STATEN2010-09-13

Det går bra för statens bolag. Enligt en rapport från näringsdepartementet har både omsättning och vinst ökat kraftigt under årets första sex månader jämfört med samma period i fjol.

Redovisningen omfattar de sammanlagt 57 företag som staten äger. 43 av dem är helägda av staten, 14 ägs tillsammans med andra intressenter och 3 är börsnoterade.

Den samlade omsättningen ökade med 20 procent till 197,6 miljarder kronor under första halvåret, medan resultatet efter skatt ökade med 38 procent till 27,5 miljarder kronor. Samtidigt ökade de samlade investeringarna med 39 procent till 36,4 miljarder kronor.

Störst av de statliga bolagen är Vattenfall, som står för 61 procent av den totala omsättningen. Under första halvåret i år minskade Vattenfalls vinst efter skatt från 10,7 till 9 miljarder kronor. Vattenfall står också för hälften av de statliga företagens investeringar.

Telia Soneras omsättning blev 53 miljarder kronor första halvåret, en minskning med 2,8 procent. Vinsten ökade med tio procent, till drygt 11 miljarder kronor efter skatt.

LKAB ökade under perioden sin omsättning med 216 procent, från drygt 4 till knappt 13 miljarder kronor. Förklaringen ligger i konjunkturförändringar och ökad försäljning till bättre priser.

Apotekets omsättning föll med en tredjedel under första halvåret i år, beroende på att 615 apotek privatiserats under perioden, För de kvarvarande apoteken ökade omsättningen med 2,6 procent.

För SAS föll omsättningen med 14,2 procent, främst beroende på minskat passagerarunderlag. Förlusten för SAS blev mindre under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året, från 1,8 miljarder kronor till 1,2 miljarder i underskott i år.

Också Posten Norden redovisar en minskad omsättning med sju procent, främst beroende på minskade brevvolymer i Danmark.

SJs vinst minskade med 12 procent. Trots att det isländska askmolnet ökade efterfrågan på SJs tjänster kunde det inte kompensera fullt ut för den negativa påverkan av vinterns bekymmer med förseningar och inställda tåg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA