Svårare rekrytera till staten

ARBETSMARKNAD2010-12-22

Tillväxten i den svenska ekonomin gör det svårare att rekrytera kvalificerad personal till statliga jobb. Det visar konjunkturbarometern för den offentliga sektorn.

Bristen på lämpliga sökande till statliga jobb har ökat kraftigt i höst. I våras angav 32 procent av de statliga myndigheterna att de haft brist på lämpliga sökanden i samband med rekrytering. I höst anger 45 procent av myndigheterna att de haft sådana problem, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

Störst är bristen på lämpliga sökanden till högre befattningar inom FoU, utbildning och forskning samt inom IT-verksamhet. Samtidigt visar barometern att färre myndigheter har sagt upp personal och tror på en framtida övertalighet.

Enligt Arbetsgivarverket ökar nu personalomsättningen i staten. En förklaring är att ökande pensionsavgångar leder till att generationsväxlingen går in i ett intensivare skede. Samtidigt visar barometern ingen ökning av andelen myndigheter som upplevt omfattande pensionsavgångar. Bland dem som haft omfattande pensionsavgångar anser sex av tio att det inte alls påverkat kompetensförsörjningen.

Barometern visar också att antalet årsarbeten ökat under år 2010. Av svaren i undersökningen fortsätter den trenden också nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA