Svenskt EU-bråk om strejkrätt

EU2010-11-05

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, FP, och Europafackets och LOs ordförande Wanja Lundby Wedin är på kollisionskurs. Bråket handlar om strejkrätten.

Cecilia Malmström anser inte att strejkrätten behöver förstärkas inom ramen för EUs inre marknad. Hon var en av de drivande bakom att ett förslag till stärkt strejkrätt genom införande av en social klausul togs bort när kommissionen förra veckan antog ett paket med förslag till ändringar av reglerna för den inre marknaden.

Wanja Lundby Wedin riktade i en debattartikel i Svenska Dagbladet tidigare i veckan skarp kritik mot Cecilia Malmström:

”Ska den nationella strejkrätten skyddas krävs politiska beslut på EU-nivå som kan ändra nuvarande rättspraxis. Förslaget om förstärkt strejkrätt skulle innebära ett litet men viktigt steg i rätt riktning. Om Cecilia Malmström vill förhindra en sådan utveckling är det märkligt”, skrev hon.

Nu säger Cecilia Malmström genom sin pressekreterare Love Berggren till Europaportalen att hon står bakom uppgörelsen så som den antogs och presenterades av EU-kommissionen:

”Lissabonfördraget skyddar arbetarnas rättigheter och Cecilia Malmström delar inte Wanja Lundy-Wedins åsikt att strejkrätten måste skyddas ytterligare i det här förslaget om den inre marknaden”, säger Love Berggren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA