Svevia anmält för miljöbrott

MILJÖ2012-11-06

Statliga Svevia, tidigare Vägverket Produktion, har polisanmälts av Övertorneå kommun för miljöbrott. Allmänheten varnas för att vistas i ett område förorenat av dioxiner.

Övertorneå kommun har utfärdat en varning till allmänheten för att vistas i ett område vid Hiirivaara, sju kilometer nordväst om Övertorneå. Miljö- och byggnämnden har uppmätt halter av dioxiner och tungmetaller långt över gränsvärdena i marken omkring Vägverkets gamla arbetsstation.

”Dioxiner är av karaktären fosterskadande, genetiskt manipulativa och cancerframkallande. Nämnden känner en stor oro eftersom vi än i dag inte riktigt känner till alla fakta och konsekvenserna for närmiljön och alla som berörs av detta”, säger nämndens ordförande Bente-Moen Åkerholm, S, till Norrländska Socialdemokraten, NSD.

Nämnden har anmält Svevia AB till polisen för miljöbrott.

Enligt tidningen har Svevia använt området för förbränning av bland annat hydraulslangar och oljefilter. Misstanke finns om att också blybatterier eldats på området. Gränsvärdet för dioxin är 0,0002 milligram per kilo jord vid industriområden. I aska från Hiirivaara har uppmätts halter om 0,07 milligram per kilo. Också halterna av kadmium och zink ligger flera hundra gånger över gränsvärdena.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA