Swedavia planerar att skära ned

SWEDAVIA2012-04-02

Den statliga flygplatskoncernen Swedavia hade ett bra år i fjol. Ändå kan man komma att minska bemanningen med motsvarande 80 till 100 tjänster.

Swedavia kan komma att göra nedskärningar inom administrationen. Just nu kartlägger en projektgrupp under personaldirektör Charlotta Hyldal var det går att rationalisera. I månadsskiftet maj-juni ska gruppen lägga fram ett förslag, men redan nu går Charlotta Hyldal ut på Swedavias intranät med uppgiften att nedskärningen troligen motsvarar 80 till 100 tjänster.

Swedavia har 2 500 anställda. ST är största fackförbund med ungefär 850 medlemmar.
Avkastningskravet på Swedavia är 9 procent av omsättningen över en konjunkturcykel. 2011 lyckades koncernen nå målet med råge. Då var avkastningen 9,4 procent.

– 2011 var ett väldigt bra år. Allting gick vår väg. Antalet passagerare ökade och vi kunde hålla nere på personalen, säger Charlotta Hyldal.

Så varför måste ni göra nedskärningar?

– Tittar vi framåt ser vi att våra kunder, det vill säga flygbolagen, har det kämpigt. Vi tror att folk kommer att resa mindre. Så då behöver vi hålla igen och spara för att klara av ett tufft år.

Charlotta Hyldal funderar på om det förekommer dubbelarbete inom Swedavia.

– Vi har byggt upp en koncerngemensam stab. Men på de stora flygplatserna finns också administrativa funktioner. De organisationerna behöver vi se över.

Charlotta Hyldal är noga med att ingenting är bestämt ännu.

– Jag vill påpeka att det är för tidigt att säga om vi behöver säga upp personal. Kanske kan vi lösa nedskärningen på andra sätt. Vi har inte lagt några varsel ännu.

Robert Olsson, STs ordförande i Swedavia, säger att alla facken är med i projektgruppen.

– Man har informerat oss i ett tidigt skede, redan i november, om att man skulle gå igenom de administrativa tjänsterna, säger han.

Uppgiften att nedskärningen motsvarar 80 till 100 tjänster har Robert Olsson också sett.

– Men ingenting är färdigt ännu. Det kanske inte behöver bli så många och kanske inte några uppsägningar heller, säger Robert Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA