Tågstäderskan tacksam för facket

ARBETSMILJÖ2013-04-04

Hon hängdes ut i medierna för att ha orsakat olyckan på Saltsjöbanan i Stockholm. Nu låter hon sig intervjuas i Sekotidningen och säger att hon är tacksam för fackets stöd.

Efter den första tidens misstankar mot att en städerska stulit tåget och orsakat olyckan betraktas nu tågolyckan på Saltsjöbanan i januari som ett arbetsmiljöbrott. 

Direkt efter olyckan visade polisens tekniska utredning att det förelåg flera säkerhetsbrister. Bland annat ska växeln ha legat i körklart läge, och enligt Sekotidningen är det troligt att ett säkerhetsgrepp var urkopplat för att förhindra bromsarna från att frysa fast.

Nu har det snart gått två månader men varken polisen eller Statens haverikommission, som utreder olyckan, vill uttala sig.

Städerskan Sara säger till Sekotidningen att en anledning till att hon nu låter sig intervjuas är för att slå hål på fördomar. Hon har uppmärksammat att rasistiska forum har förutsatt att bara för att hon är städerska är hon invandrare och papperslös. Men, säger hennes pappa till Sekotidningen, skriv att hon är född och uppvuxen i Hälsingland, bara för att reta ”de djävla rasisterna”.

Sara är tacksam både mot sin arbetsgivare Caretia och Seko: ”det är också av tacksamhet mot facket som jag ställer upp här och att kanske få någon annan ung person att överväga att gå med, se över riskerna med sitt arbete. Då är det värt det.”, säger hon till Sekotidningen.

När det gäller de första misstankarna mot henne och att de nu riktas mot SL och Arriva i stället säger hon att det är bra att misstankarna hamnar på dem det ska hamna. Det är ju de som har gjort fel, konstaterar hon.

Vid olyckan fick Sara flera skador, bland annat nio brutna revben, höftfraktur, nervskada i benet, fraktur på käken och punkterad lunga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA