TCOs jurist Lise Donovan: Den som larmar bör få bättre skydd

LARMSYSTEM2013-12-18

Den som larmar om missförhållanden bör få ett starkare skydd mot repressalier, anser TCO- juristen Lise Donovan. Hon sitter i en referensgrupp i regeringens utredning om visselblåsare.

Utredaren Per Virdesten ska 22 maj nästa år lämna förslag om stärkt skydd för anställda som slår larm om oegentligheter och missförhållanden. TCOs jurist Lise Donovan hoppas på bättre skydd mot repressalier.

– Man är ofta skyddad mot uppsägning och omplacering, men man skulle kunna vidga det till exempelvis uteblivna löneökningar och stopp i karriären.

Hon tycker också att det behövs en större tydlighet om vad en anställd får göra och inte göra. Inom TCO finns olika ingångar i synen på ny lagstiftning, bland annat utifrån att de offent­lig­anställda värnar sin grundlags­skyddade frihet att slå larm till medier­na. Det gäller exempelvis ST, som vill utvidga meddelarfriheten till statliga bolag och annan verksamhet som sker på det offentligas uppdrag.

STs förbundsjurist Veera Littmarck påpekar att det är oklart vad som menas med visselblåsning – om det är interna eller externa system, eller larm till tillsynsmyndigheter.

– Om man inför ett parallellt, internt larmsystem måste man fundera på hur man gör det utan att urholka meddelarfriheten, understryker hon. Det finns en risk att arbetsgivaren säger att nu har vi det här i stället.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA