Vägverket Produktion blir Svevia

VÄGVERKET2008-12-02

Vägverket Produktion byter namn till Svevia när verksamheten bolagiseras vid årsskiftet. ST-avdelningen räknar med att den nya styrelsen kommer att välja att vara kvar i Arbetsgivarverket.

– Vi för inrangeringsförhandlingar utifrån myndighetsavtalet, säger STs avdelningsordförande Tommy Aldvin. Och det skulle förvåna mig om den nya styrelsen skulle ha en annan åsikt, åtminstone inom en treårsperiod.

Enligt sektionsordförande på Vägverket Produktion, Lars Leijon, vill arbetsgivaren ändra vissa villkor i avtalen i samband med bolagiseringen. Det gäller bland annat pensionsåldern.

– Nu har vi de som går vid 60 års ålder, alternativt 63. Men arbetsgivaren vill ”marknadsanpassa” villkoren och vill höja den. Skälet är att man inte har så låg pensionsålder på den privata sidan.

Ett konstituerande möte ska hållas inom kort för att utse styrelse och ordförande i Svevia. Därefter ska styrelsen sammanträda för att utse VD. Regeringens utredare inför bolagiseringen, Christina Rogestam, har föreslagit att nuvarande direktören Per-Olof Wedin ska utses till VD.

På den fackliga sidan kommer sektionen inom Vägverket Produktion att bli en egen avdelning efter årsskiftet. ST blir dock det minsta facket på Svevia – LO-förbundet Seko är överlägset störst, och Saco är näst störst.

Frågan om facklig styrelserepresentation är ännu inte avgjord. Enligt aktiebolagslagen ska det vara två ordinarie och två ersättare, men man kan komma överens om annat. Arbetsgivaren hade föreslagit en ordning med tre ordinarie företrädare och inga suppleanter. Då skulle de tre avtalsbärande facken, Seko, ST och Saco, få varsin representant.

– Vi och Saco var överens om att ställa oss bakom det, säger Lars Leijon. Men Seko går inte med på det, och då blir det ”två plus två”. Därmed finns en risk att ST blir utan en ordinarie styrelseplats.

Ledningen har nyligen aviserat nya organisationsförändringar, som den nya styrelsen ska ta ställning till under våren. Ännu finns dock ingen information om eventuella personalkonsekvenser.

Bolagisering Vägverket

  • Vägverket Produktion är fram till årsskiftet en affärsenhet inom Vägverket. Men verksamheten har länge varit konkurrensutsatt och drivs på företagsekonomiska villkor.
  • Vägverket Produktion har 2 400 anställda och har sitt huvudkontor i Borlänge.
  • Vägverket Konsult och Banverket Projektering bolagiseras också 1 januari 2009. Det gemensamma bolaget, med namnet Vectura, kommer att tillhöra arbetsgivarorganisationen Almega. De 250-300 ST-medlemmarna får då byta fackförbund till Unionen.
  • Föreslagen VD för Vectura är Jan Colliander, nuvarande chefen för Vägverket Konsult.
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA