Vattenfall ändrar strategi

BOLAG2010-09-21

Statliga energijätten Vattenfall ändrar strategisk inriktning genom att öka andelen förnybara energikällor och sälja av anläggningar med hög klimatpåverkan. Syftet är att öka vinsten.

Vattenfall har offentliggjort en strategisk förändring av inriktningen i framtiden. Bolaget ska fokusera på kärnmarknaderna Sverige, Tyskland och Nederländerna, minska Vattenfalls utsläpp av koldioxid och driva upp vinst- och värdeökningen.

Enligt ett pressmeddelande siktar Vattenfall på att vara ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Med den nya strategin följer att Vattenfall kommer att se över möjligheten att sälja de energianläggningar med gammal teknik som köpts in under senare år. De närmaste åren ska kostnaderna minskas med sex miljarder kronor, vilket delvis görs genom en minskning av antalet anställda.

En del av förändringen är att Vattenfall ska införa en verksamhetsstyrd organisationsstruktur. Diskussioner med de fackliga organisationerna pågår. Målet är att genomföra nerdragningarna så långt möjligt med naturlig avgång.

”Efter en tid av intensiv tillväxt är det nu tid för konsolidering. Vattenfall kommer att minska sin CO2-exponering och bli ett av de företag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion”, säger Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA