Vinterväder pressar tågpersonal

SPÅRTRAFIK2010-12-10

Vintervädret orsakar försenade tåg och irriterade tågresenärer. I går frågades politiker och representanter från SJ och Trafikverket ut i Riksdagen. STs medlemmar inom spårtrafiken är luttrade men får ta emot mycket skäll.

‒ När det blir störningar är det framför allt personalen ombord som blir utsatta. För det är oftast den närmaste människan i uniform man vänder sig till trots att de inte kan påverka situationen, säger Tommy Jakobsson, arbetsmiljöansvarig för ST inom SJ.

Han är själv lokförare och berättar att när det är kallt samlas stora mängder is under tåget som ofta lossnar när tåget passerar en växel eftersom det ofta kränger till lite då. Det är därför problemen uppkommer om och om igen.

Tommy Jakobsson framhåller dock att detta inte är något nytt och vill inte beskriva situationen som tågkaos. Och han tycker att SJ har vidtagit ordentliga vinterförberedelser.

‒ Vi har gjort det vi ska, men inte någon vinteranpassning av tabellerna än, så att det finns mer tid mellan tågen. Men det blir nog nästa läge.

Det förvarnade SJs vd Jan Forsberg om vid trafikutfrågningen i riksdagen.

‒ Skulle vi få en vinter motsvarande den i fjol kommer vi att reducera vår trafik 20 procent uppskattningsvis, sa han till SVTs Rapport.

Han ställde sig också frågande till om Trafikverket fick de resurser de behövde för att sköta spåren. Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm gav en fingervisning om att det inte bara handlar om resurser:

‒ Från Stockholms central så har vi en tågrörelse var 70 sekund, det innebär att om någon ska ut och sopa en växel har man 70 sekunder på sig, sedan stör man trafiken.

Men även politikerna får hård kritik.

‒ Om vi inte investerar i det befintliga järnvägsnätet så finns det egentligen bara ett sätt att få robusthet i systemet. Det är att reducera trafiken och det tror jag vare sig politiker eller resenärer önskar, sade Jan Forsberg till SVTs Rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA