Glöm inte bort arbetsgivarens behov

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2015-04-14

Det senaste året har jag haft massor av coachsamtal. Allt som oftast är de intressanta, roliga och lärorika samtal. Två återkommande inslag har dock överraskat mig.

Av:  Inger Ehn Knobblock

För det första är det ovanligt att den jobb­sökande tänker på den framtida arbetsgivarens behov. I stället utgår medlemmen från sina egna anspråk. Det kan handla om att man känner att man »sitter fast«, vill utvecklas, ta större ansvar eller få användning av hela sin kompetens.

Dessa behov är ju självklart viktiga för den enskilda individen och fungerar som en start­motor för att skapa förändring. Men uppriktigt sagt tror jag inte att arbetsgivare är särskilt intresserade av att anställa någon som i sin ansökan skriver att »jag söker det här jobbet för att jag vill utvecklas«. 

När du söker ett jobb är det därför viktigt att fundera över vad du konkret kan bidra med och på vilket sätt du skulle kunna utveckla arbetsgivarens verksamhet. Se till att beskriva det och koppla samman det med dina tidigare erfaren­heter.

Den andra överraskningen gäller också arbetsgivaren, men på ett annorlunda vis. Helt klart är att de flesta coachsamtalen handlar om längtan efter att hitta ett nytt jobb. Hur gör man, vad ska man tänka på, funkar mitt cv och hur viktigt är det personliga brevet? Men ytterst sällan handlar samtalet om var och med vad den jobbsökande vill arbeta. 

Det tyder på att merparten av dem som jag talat med faktiskt inte har gett sig själva tiden och utrymmet att tänka på den saken. Så ge dig själv chansen! Vad finns det för jobb och vilka är arbetsgivarna? Vilka värderingar bygger verksamheten på – delar du dem? Kommer du att få tillfälle att utvecklas i ditt nya jobb?

Att fundera över de frågorna är ett viktigt första steg för att börja förändra din egen situation.

Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA