Glöm inte bort att tänka efter själv

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2014-11-18

Missnöje hos kolleger kan lätt smitta av sig. Var uppmärksam på om det håller på att hända och ta dig rätten att själv avgöra om du trivs med ditt jobb.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Nyligen hade jag ett samtal med en man i 40-årsåldern. Han kontaktade mig för att han ville diskutera hur han skulle hantera sin vantrivsel på jobbet. Han såg massor av organisatoriska problem på arbetsplatsen. Han var redan i gång med att söka nytt jobb och hade varit på några anställningsintervjuer. Jag bad honom berätta om sin situation.

Under samtalets gång blev jag mer och mer förvirrad. I telefonen hade jag en fantastiskt engagerad man och när han beskrev sitt arbete sjöng och glittrade hans röst. Jag berättade för honom om hur konfunderad jag blev. Jag frågade också hur länge han hade vantrivts på jobbet. Plötsligt blev det alldeles tyst i luren. Sedan skrattade han till och sa att han vid sitt senaste utvecklingssamtal, för nästan ett år sedan, hade berättat för sin chef att han längtade till jobbet och vaknade ivrig på vardagsmorgnarna.

Det visade sig att han för lite mer än ett halvår sedan hade fått en ny kollega på enheten. Hon var skarp och analytisk. Hon hade lätt att upptäcka oklarheter i organisationen och menade att arbetsplatsen saknade såväl rutiner som tydliga beslutsvägar. Hon hade också gjort honom uppmärksam på att han inte verkade vara särskilt uppskattad på jobbet.

Under vårt samtal insåg han plötsligt att han tagit över kollegans sätt att se på arbetet. Utan att ha reflekterat över det hade han börjat se sitt jobb som något riktigt uselt.

I själva verket var han en person som gillade att ta egna initiativ och jobba i tämligen bohemiska miljöer. Dessutom uppskattade han att chefen visade tillit och avstod från onödig kontroll. I slutet av vårt samtal var alla tankar på nytt jobb bortblåsta och han skulle i fortsättningen lita mer på sina egna upplevelser. Så se upp med missnöjda kolleger och ge dig själv rätten att avgöra om du trivs med ditt jobb.


Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA