Kulturen påverkar både trivsel och effektivitet

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH 2015-03-24

Det finns en typ av arbetsplatskultur som jag vill varna för. Vi kan kalla den för »låt gå-kulturen«. Den främjar vare sig initia­tiv, samarbete, hjälpsamhet eller att någon visar framfötterna.

Av:  Gert Ohlin

I min vardag som konsult möter jag en mängd olika kulturer, inte minst eftersom jag och mina kolleger ofta jobbar med rådgivning som har med kulturutveckling att göra.

När en arbetsplats har en låt gå-kultur domineras den av slapphet. Var och en gör sitt jobb på arbetsplatsen, men aldrig något mer. Samarbete och arbetsgemenskap är bristvaror, och viljan till utveckling och förändring är svag.

Orsaken är nästan alltid att medarbetarna upplever en brist på delaktighet, påverkans­möjligheter och grundläggande information
om vad ledningen tänker om framtiden.

I kombination med detta saknas nästan alltid konkreta, mätbara och påverkbara mål för verksamheten – eller för de enskilda med­arbetarna.

Detta skapar oengagerade medarbetare. För vad tjänar det till att intressera sig när man inte känner sig riktigt involverad i verksam­heten och när det inte finns några tydliga mål att sträva efter? Dessutom brukar trivsel och arbetsglädje vara stora bristvaror i en låt gå-kultur.

Men du som känner igen dig, helt eller delvis, i min beskrivning kan i många fall faktiskt göra något åt saken.

Du bör ta upp problemet med dina kolleger och din chef vid nästa avdelningsmöte – eller åtminstone påtala det för din chef.

Chefen har ett stort ansvar för att kulturen på din arbetsplats främjar arbetsglädje och effektivitet. Stämningen på er arbetsplats har en avgörande betydelse både för din trivsel och för hur bra du kan prestera. Jag är övertygad om att särskilt du som har erfarenhet från flera olika arbetsplatser kan intyga detta.


Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA