Stig Thörnqvist, Petra Ambertsson och Marie Larsson på Havs- och vattenmyndigheten tycker att de haft nytta av myndighetens ergonomirond.  ergonomirond.
Bild: Jerker Andersson
Stig Thörnqvist, Petra Ambertsson och Marie Larsson på Havs- och vattenmyndigheten tycker att de haft nytta av myndighetens ergonomirond. ergonomirond.

Synade hela arbetsplatsen efter flytten

PÅ JOBBET: HAV2015-04-14

Flytten till nya lokaler blev startskottet för en ergonomisatsning på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. Alla medarbetare erbjöds före­läsningar och ett personligt besök av en ergonom.

I april 2012 flyttade nybildade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, in i en före detta lagerlokal i Göteborg, Pagoden. Nya möbler och ny belysning placerades i det öppna kontorslandskapet. På förslag från de fackliga organisationerna såg man också över ergonomin.

– Vi har en bra arbetsmiljö över lag här, men det fanns vissa utmaning­ar, säger Petra Ambertson på ­myndighetens HR-avdelning. Tak­armatu­rerna hängde inte perfekt, och vi behövde ganska många nya stolar och en del annan utrustning.

I ergonomironden ingick föreläsningar om kontorsarbete och ergonomi.

– Det som fastnade hos mig var framför allt faran med stillasittande, berättar Petra Ambertson. I dag står jag mer och arbetar.

Gd-sekreterare Marie Larsson uppskattade den genomgång av arbets­platsen som ergonomen gjorde.

– Vi justerade skärmen, både avståndet och lutningen. Lampan flyttades för att den inte skulle blända, och jag fick råd om hur jag skulle arbeta med musen.

Marie Larsson är numera noga med att stolens armstöd ligger i nivå med bordet, så att hon får stöd med hela under­armen när hon använder tangent­bord och mus.

– Och så försöker jag se till att ställa in stolen så att jag har stöd för svanken.

Hon tog också ett eget initiativ och ordnade ett nytt tangentbord och en ny, sladdlös mus. Det nya tangentbordet är mindre än det gamla och passar hennes händer bättre.

Skyddsombudet Stig Thörnqvist drabbades av tennisarm efter flytten.

– Jag tror att ergonomironden bidrog till att skapa medvetenhet hos varje individ. Jag behövde kunskap om hur jag ska sitta och bättre ordning på skrivbordet. Jag fick också ett nytt tangentbord med inbyggd rullmus.

Han framhåller att man även behövde titta på helheten, eftersom det öppna kontorslandskapet innebär en ökad fysisk belastning på medarbetarna.

– För egen del blev jag trött på ett sätt som jag först inte förstod. Det blir mycket ljud- och synintryck som man inte kan stänga av. Man måste vara medveten om riskerna.

För att minska påfrestningarna har HaV bland annat utökat lokalerna och glesat ut arbetsplatserna. Fler avskärmningar har satts upp, exempelvis runt IT-supporten.

Marie Larsson påpekar att den anställde också har ett eget ansvar för hälsan.

– Man får tänka på hur man sitter, och gå en runda då och då. Om man tycker att det är pinsamt kan man gå till toaletten och göra lite rörelser.

Tips för en ergonomigenomgång

  • Koppla in både ergonom och arbetsmiljöingenjör vid kartläggningen för att få en helhetsbild av arbetsmiljön.
  • Låt alla få en gemensam information av ergonom och arbetsmiljöingenjör i grupp, så blir de individuella besöken mer effektiva.
  • Om man har kontorslandskap ska hela landskapet kartläggas, för att undvika att man »flyttar problem« med bullerkällor, reflexer och blänk från belysning eller fönster.
  • Återrapportera kartläggningen på både grupp- och individnivå.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA