Vad händer när ledarskapet uteblir?

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2014-10-28

Om du tycker att du inte får tillräckligt med stöd och upp­muntran av din chef bör du försöka få en förändring till stånd.

Av:  Gert Ohlin

I min roll som arbetsplatsutvecklare möter jag alltför ofta anställda som efterlyser ett aktivt och tydligt ledarskap. Jag tror att problemet med frånvarande chefer har blivit vanligare.

Huvudorsaken till att så många chefer upplevs som frånvarande är antagligen att många av dem i dag har många andra frågor än ledarskapet att hantera. Förutom interna och externa möten tillkommer mängder av administrativa uppgifter. Dessutom är många chefer direkt operativa i verksamheten.

Ledaren behövs för att stödja och underlätta för medarbetarna att driva verksamheten. Detta tar tid och kräver närvaro av chefen.

Vad blir då konsekvenserna av ett uteblivet ledarskap? Enligt min erfarenhet är brist på uppskattning och bekräftelse, brist på daglig styrning och uppföljning, brist på stöd, handledning och/eller besked i angelägna frågor vanliga problem som kan uppstå. Uteblir ledarskapet behöver medarbetarna själva se till att verksamheten bedrivs så effektivt som möjligt. Det brukar inte vara så enkelt i en miljö utan uppskattning, styrning, uppföljning och stöd.

Den självstyrande verksamheten må vara en vision för vissa, men tyvärr är den lika orealistisk i dag som den var när man på 1970-talet experimenterade med självstyrande grupper.

Om du känner igen beskrivningen av det uteblivna ledarskapet från din egen arbetsplats bör du försöka åstadkomma en förändring. Har du en trygg och bra relation med din chef kan du ta upp problemet med honom eller henne. I annat fall kan du vända dig till din fackliga representant och/eller din chefs chef. Det är viktigt att ni försöker förändra situationen, för ett aktivt, tydligt och närvarande ledarskap bidrar nästan alltid till ett bra och positivt arbetsklimat.

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA