Var noggrann när du väljer chef

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2014-04-15

När du söker ett nytt jobb är du ofta upptagen av tanken på att chefen ska välja just dig. Men glöm inte bort att ställa dig frågan om chefen verkar vara i din smak.

Av:  Inger Ehn Knobblock

De allra flesta som har sökt och blivit erbjudna ett nytt jobb blir smickrade och glada. Men den senaste tiden har jag haft flera coachsamtal med unga akademiker som har börjat undra vad de egentligen har tackat ja till för jobb.

Gemensamt för de här yngre, välutbildade personerna är att de vill ha användning för sin utbildning och att de trott sig söka ett kvalificerat arbete. Väl på arbetsplatsen visar det sig att det utvecklande, utmanande jobb de blivit erbjudna är långt mindre kvalificerat än utlovat.

Nästan alla som kommer till en jobbintervju är upptagna av tanken på att chefen ska välja ut dem bland andra sökande. Jag anser att man som jobbsökande ska vara minst lika upptagen av vad chefen säger om arbetet och vad det konkret innebär. Fråga dig: Vill jag ha det här jobbet och verkar chefen vara i min smak?

Det finns flera sätt att ta reda på vad det är för slags arbetsplats man kommer att jobba på. Undvik att tro för mycket på de säljande ordvalen i annonserna och dra inte för stora växlar på det som står på arbetsgivarens hemsida. Oavsett hur många gånger det sägs att arbetsplatsen har högt i tak, välkomnar nya initiativ och erbjuder utvecklande arbetsuppgifter kan det förhålla sig precis tvärtom.

Använd intervjutillfället till att be chefen exemplifiera hur de arbetar för att skapa ett öppet arbetsklimat eller när hon eller han varit särskilt nöjd för att någon anställd tagit initia­tiv till att förändra något på arbetsplatsen. Glöm inte att fråga vilka möjligheter det finns till avancemang och utveckling i din tjänst.

Det finns också andra saker du kan göra – passa på att intervjua någon som redan jobbar på din blivande arbetsplats. Då kan du få viktig information som gör det enklare för dig att veta om arbetsplatsen är rätt för dig.


Enger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA