Lönestoppet upphävt för de statsanställda

ITALIEN2016-12-08

Efter sju år med frysta löner har de statsanställda i Italien fått ett nytt avtal. Det var en av de sista åtgärderna som den avgående regeringen genomförde. Förhandlingar med facken har pågått hela hösten, men efter ett sju timmars maratonmöte lyckades parterna komma överens.

Av:  Kristina Wallin

Det nya löneavtalet innebär att de anställda får i genomsnitt motsvarande 850 kronor extra i månaden efter skatt. Enligt överenskommelsen ska det också ske en satsning på de lågavlönade.

Alla de tre stora fackliga centralorganisationerna, Cgil, Cisl och Uil, har skrivit under avtalet, och alla tre har deklarerat att de är nöjda med det. Det kan innebära att de tre centralorganisationerna närmar sig varandra efter år av inbördes strider.

Det nya avtalet kostar staten motsvarande 50 miljarder kronor de närmaste två åren.

För den statliga sektorn innebär söndagens folkomröstning ­– som ledde till regeringens och premiärminister Matteo Renzis avgång – även andra förändringar. Många av de funktioner som regeringen ville överföra på staten blir kvar hos regionerna. Det för även med sig att lagen om att den som fuskar med arbetstiden ska avskedas omedelbart upphör att gälla, eftersom det är regionerna som ska lagstifta i frågan och inte staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA