Mobilen kan störa viktiga samtal

ARBETSMILJÖ2013-05-23

Närvaron av en mobiltelefon kan försämra relationen mellan två samtalande människor. Det visar experiment genomförda av brittiska forskare.

Under senare år har forskare frågat sig om åsynen av en mobil splittrar uppmärksamheten i mänskliga möten, att man börjar tänka på andra sammanhang och personer i världen utanför. Men hittills har teorierna inte prövats.

Nu bekräftas dock forskningshypotesen i experiment genomförda av Andrew K Przybylski och Netta Weinstein vid University of Essex. De lät människor som inte kände varandra föra korta samtal i ett rum – med eller utan en mobil på ett bord i rummet.

De som haft en mobil liggande tyckte efteråt att de upplevt en sämre kvalitet i relationen, mindre empati och mindre tillit än de som inte haft mobil i rummet.

Skillnaden syntes dock bara när samtalen gällde något personligt och viktigt. När uppgiften var att tala om julgranar i plast gjorde mobilen ingen skada.

Forskarna tror att de här upplevelserna kan uppstå utan att personerna är direkt medvetna om orsaken.

De framhåller också att experimentet gjordes med personer som inte kände varandra sedan tidigare. Fortsatt forskning skulle kunna tala om ifall mobiler även påverkar relationer mellan människor som är bekanta, till exempel i en arbetsgrupp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA