Samia Bouslama Letaeif och Habiba Khemiri Sellini är på sverigebesök från Tunisiens fackliga centralorganisation UGTT.
Bild: Malin Hansson
Samia Bouslama Letaeif och Habiba Khemiri Sellini är på sverigebesök från Tunisiens fackliga centralorganisation UGTT.

Tunisiska fackkvinnor söker ST-stöd

INTERNATIONELLT2016-09-28

Facklig utbildning för unga och hjälp med kampanjarbete för att förändra attityder. Det hoppas Samia Bouslama Letaeif och Habiba Khemiri Sellini, från Tunisiens fackliga centralorganisation UGTT, få hjälp med via MENA-projektet som ST är en del av. Nu är kvinnorna på besök i Sverige.

ST är sedan ett par år tillbaka engagerat i MENA-projektet som går ut på att stötta kvinnor i Nordafrika och Mellanöstern i deras fackliga arbete, i synnerhet jämställdhetsarbetet. Projektet drivs av PSI, det globala facket för offentliga tjänster, och STs bidrag sker med hjälp av medel från Sida och det fackliga biståndsorganet Union to union.

I dagarna är Habiba Khemiri Sellini och Samia Bouslama Letaeif, från Tunisiens fackliga centralorganisation UGTT på Sverigebesök.

– Vi jobbar med att få jämställdhet i vårt land och Sverige har mycket expertis i facklig utveckling, i synnerhet på jämställdhetsområdet, säger Habiba Khemiri Sellini, som är samordnare för UGTTs 24 kvinnoorganisationer.

MENA-projektet har betytt mycket för kvinnorna i de deltagande länderna; Algeriet, Egypten, Irak, Tunisien, Jemen, Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina, säger hon.

– Det har inneburit facklig utbildning och erfarenhetsutbyte. Och det är främst det vi vill ha hjälp med, framför allt för kvinnor och ungdomar.

De är båda glada att se boken Fackets starka kvinnor som ST gjort om jämställdhetsarbetet i den tunisiska fackföreningsrörelsen.

– Den kan ge svenskarna en bra bild av oss. Det är viktigt att förstå oss nu för att kunna hjälpa oss framåt, säger Habiba Khemiri Sellini.

Kampen för kvinnlig representation genomsyrar deras arbete just nu, förklarar hon. Det gäller att få igenom ett förslag om kvotering till kongressen i UGTT i januari 2017.

– Många kvinnor – och män – kämpar nu för att krossa glastaket i fackföreningsrörelsen. VI har 50 procent medlemmar, men väldigt få kvinnor i ledande position och noll kvinnor i UGTTs exekutiva råd, säger Samia Bouslama Letaeif, narkossköterska och generalsekreterare för facket på sjukhuset där hon jobbar.

Men de har även annat utbyte med Sverige, förklarar hon:

– Inom min sektor, hälsosektorn, samarbetar vi med svenskar i ett projekt mot privatisering av hälsovården där vi fått hjälp med kampanjmaterial och informationsarbete.

Möjlighet till nätverkande, informationsarbete och utbildning är vad MENA-projektet tillför och också vad de behöver i framtiden, enligt de båda kvinnorna.

– Vi har en ekonomisk kris i landet och den sociala och ekonomiska situationen är allvarligare nu än den var vid revolutionen, säger Habiba Khemiri Sellini.

Samia Bouslama Letaeif fyller engagerat i:

– Och därför vill jag veta allt om hur ni hanterar arbetslöshet och a-kassa nu, säger hon till Magnus Runsten, ombudsman på ST och värd för besöket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA