Trafikverkets växande köer för körkortsprov har lett till en svart marknad för uppkörningstider. Bokade tider säljs för flera tusenlappar, uppger TTELA.
Bild: Getty Images
Trafikverkets växande köer för körkortsprov har lett till en svart marknad för uppkörningstider. Bokade tider säljs för flera tusenlappar, uppger TTELA.

Uppkörningstider säljs på svarta marknaden

TRAFIKVERKET2017-11-07

De växande köerna för körkortsprov hos Trafikverket har lett till en svart marknad för uppkörningstider, uppger tidningen TTELA. Den som är beredd att betala för sig kan tränga sig förbi kön.

Normalpriset till Trafikverket för en uppkörning är 800 kronor. Nu säljs uppbokade tider på en svart marknad för flera tusenlappar, skriver TTELA.

”Vi har ett ansträngt läge och då ökar den här verksamheten. Detta har pågått en tid och har förekommit mer eller mindre över hela landet”, säger Rikard Granlund, biträdande chef på Trafikverket Förarprov, till tidningen.

Hittills i år 40 000 fler individer än i fjol beviljats körkortstillstånd. Därför är trycket stort på Trafikverkets förarprovskontor, som Publikt tidigare rapporterat. Körkortstillståndet ger rätt att börja övningsköra och avlägga förarprov. Enligt Trafikverkets löfte till kunderna ska den som klarat av sitt teoriprov erbjudas en tid för uppkörning inom två månader. Sedan i somras har Trafikverket haft svårt att uppfylla sitt åtagande. Det beror både på det ökade antalet körkortstillstånd, men också på att andelen som kuggar sig vid uppkörningen ökar.

Den som har missat i uppkörningsprovet två gånger hamnar ännu längre bak i kön, och väntetiden kan bli tre-fyra månader, enligt uppgifter till tidningen. Det innebär samtidigt att personen måste göra om sitt teoriprov. Istället förekommer svarthandel med bokade uppkörningstider, konstaterar Christer Svensson på Trafikverket Förarprov i Vänersborg:

”Jag vågar inte säga för hur mycket. Men det handlar om flera tusen kronor”, säger han till TTELA.

Metoden är att någon bokar upp lediga uppkörningstider med personnummer på någon som faktiskt har körkortstillstånd. Tiderna kläggs ut till försäljning på webben, och om det blir affär byts personnumret ut till köparens. Trafikverket har upptäckt personnummer som använts regelbundet för att boka av och på tider. I ett försök att få stopp på den svarta försäljningen har Trafikverket nyligen tagit bort möjligheten att boka om tider som redan avbokats en gång, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Trafikverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA