Bild: Thinkstock

Gå direkt på hårda fakta

FÖRDJUPNING: CV2015-06-18

Pang på fakta. Ditt cv är arbets­givarens snabba koll på vad du har för erfarenheter. Tänk efter vad arbetsgivaren vill veta, och ta bara med det relevanta.

Av:  Therese Säfström

När Sofia Lindgren rekryterar vill hon snabbt få en bild av vad personen kan. Hon arbetar som sektionschef inom Kriminalvårdens HR-avdelning.

– Jag vill att cv:t ska vara ganska så enkelt och kortfattat, med hårda fakta.

Hur man har använt sig av kunskaperna vill hon hellre få veta i det personliga brevet.

De cv:n som är lättast att läsa är de som har meritlistor som är uppställda med arbetslivserfarenhet för sig och utbildning för sig, säger Sofia Lindgren. Helst ska arbetslivserfarenheten stå kronologiskt med det senaste jobbet först.

– Utbildning får hellre listas med det viktigaste först. Jag vill snabbt veta om den som söker har den utbildning som formellt krävs för tjänsten.

En fritidssyssla kan också vara en bra merit.

– Söker du ett människovårdande jobb, glöm inte att skriva om du till exempel är ideellt engagerad i en hjälporganisation, säger Sofia Lindgren.

De mål man har med sitt yrkesliv kan man nämna kortfattat i sitt cv, tycker Charlotte Gårlin, rekryterings­konsult på Mahomebee, som bland annat hjälper Arbetsmiljöverket med rekrytering.

– Men det viktigaste är att det ger en klar översikt över dina erfaren­heter och kompetenser.

När en anställning inte direkt signa­lerar vilka arbetsuppgifter du har haft, är det bra att förklara det. Men ett cv ska inte bli för långt.

– En till två sidor brukar räcka för att få med relevanta meriter, kanske upp till fyra sidor för någon med lång yrkeserfarenhet.

Misslyckandenas cv

  • Sara Rywe, student på Handelshög­skolan i Stockholm, fick stor uppmärksamhet när hon lade ut sitt »Cv of failure« på nätet. Hon ville visa hela sanningen och inte bara de lyckade delarna. På cv:t listar hon bland annat jobb hon sökt men inte fått och drömmar hon haft som brustit på vägen.

5 vanliga cv-missar

Det är vanligt att missa att ta med viktig information i sitt cv. Glöm inte att ange om du

  • Haft ett ansvar för ett särskilt område
  • Planerat arbetet
  • Tagit initiativ till förbättringar
  • Haft något engagemang utanför jobbet som skulle kunna vara meriterande.

Vilken merit är du mest stolt över?

Gunnar Danielsson Edfalk, rådgivare och arbets­för­medlare, Östersund.
– Min stora erfaren­het av service, jag har alltid jobbat med det. Jag älskar att arbeta med männi­skor, det är så fantastiskt utvecklande.

Madeleine Primmer, bibliotekarie, Kungliga biblioteket, Stockholm
– Min övertygelse om att alla ska vara med, att alla ska få samma information, att alla ska få må så bra de kan. Ett solidaritetstänk som jag tycker är viktigt på arbetsplatsen.

Anders Zitting, bokbindare, Kungliga biblioteket, Stockholm.
– Mitt yrke som hantverkare, att jag är med och sköter KBs samlingar och förvaltar det här arvet som tillhör hela svenska folket. Det är en jätte­inspireran­de och viktig del i mitt arbete.

Europass...

är ett EU-samarbete för cv:n. Fyll i de fem dokumenten online och få ut ditt EU-anpassade cv som färdiglayoutad pdf. Adressen är http://europass.cedefop.europa.eu/sv/home.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA