Erik Wildenstam är sekreterare i Bråvikens kanotklubb. »Jag förstår att alla inte är lika frälsta som jag – mina barn är det inte, till exempel. Men det är fantastiskt«, säger han om paddlingen.
Bild: Staffan Gustavsson
Erik Wildenstam är sekreterare i Bråvikens kanotklubb. »Jag förstår att alla inte är lika frälsta som jag – mina barn är det inte, till exempel. Men det är fantastiskt«, säger han om paddlingen.

Paddlar oavsett årstid

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-05-25

Som incidentutredare på Luftfartsverket i Norrköping arbetar ST-medlemmen Erik Wildenstam för att öka säkerheten i luftrummet. Men fritiden viger han åt ett annat element. När han paddlar kajak får motståndet gärna vara rejält från vatten och vågor.

Av:  Jenny Damberg

Hur hamnade du i sjön?

– Jag har paddlat i ungefär 15 år. Jag höll på med multisport, där man paddlar, cyklar och springer i skogen. Men så skadade jag knät. Då köpte jag en havskajak, och fick på allvar upp ögonen för havspaddling. Jag hade seglat tidigare, men det är något helt annat att befinna sig i skärgården med en kajak.

Hur är det?

– Det är lätt att man blir lite fri­religiöst missionerande när man ska beskriva det. Jag förstår att alla inte är lika frälsta som jag – mina barn är det inte, till exempel. Men det är fantastiskt. Man kommer nära allt. Dessutom gillar jag den fysiska träningsupplevelsen. Från Norrköping kan jag sticka ut en timme och se både säl och havsörn under tiden, i stället för att gå till gymmet och stå på en trampmaskin.

Paddlar du året om?

– Ja. Men det gäller att vara klädd för att kunna hamna i vattnet. Det vore dumt att dö medan man håller på med sin hobby.

Du sysslar mycket med något som heter surfski, vad är det?

– Det är en typ av havsracingkajak som utvecklades i Sydafrika. Den är optimal för den typ av långa vågor som finns där och längs andra Atlantkuster. Men förhållandena är ganska bra i Sverige också, även på ostkusten.

Hur mycket av en materialsport är paddling?

– Inte särskilt mycket, skulle jag säga. Det är klart, man behöver ju utrustning. Men det är mer eller mindre en engångskostnad. Jämför man med cykling till exempel är det inte alls samma extrema materialhets. Det är inte heller så att saker går sönder och måste bytas.

En stor paddeltrend de senaste åren är ju det här med SUP, stand up paddleboard, där man står upp och paddlar.

– Ja. Det är kul! Det tycker även mina barn är jättekul. Det är lättillgängligt, och fantastisk träning. Det enda som inte är så kul är att paddla den i motvind.

Var paddlar du i sommar?

– Jag har redan hunnit vara utomlands en vända, i Portugal, så jag stannar nog i Sverige. Det blir framför allt här i Östgötaskärgården. Gärna utomskärs. Och så skulle jag vilja få in en tur till Mölle och Kullen, där är fantastiskt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA