Kvalitetsjakt i sommartorkan

KULTUR: FILM OCH DVD2015-06-18

Om man ska uttrycka det milt är sommaren knappast kvalitets­filmens bästa tid. Amerikanska uppföljare, remakes och blockbusters ockuperar repertoaren, som vid den här årstiden ser i princip likadan ut i hela västvärlden. Här hemma lökar vi sedan laxen med en bred svensk komedi som har en IQ i nivå med antalet grader i badvattnet. I år Prästen i paradiset, med Kjell Bergqvist

Av:  Fredrik Sahlin

Men om man gräver lite finns ändå ett och annat sevärt att erbjuda, även om man ibland behöver lämna biografernas salonger.

  • She’s funny that way. Det var länge sedan, närmare bestämt 45 år, som Peter Bogdanovich gjorde en av mina favoriter bland amerikanska dramer, Den sista föreställningen, men han är fortfarande aktiv. Här med en förvisso lite antikverad förvecklingskomedi som rör sig kring en ung prostituerad Brooklyn-bönas närmaste kundkrets. Om man kan stå ut med den inte alls uppdaterade världs- och kvinno­bilden har man ändå 93 minuter väloljad New York-humor framför sig, med bland andra Jennifer Aniston och Owen Wilson. (Bio 20/6)
  • Calvary. Filmen inleds en söndag i biktbåset i en liten bykyrka på Irland, där Fader James får reda på att han kommer att mördas kommande helg. Det är en genial öppningsscen som ger den här högst egenartade historien en rejäl rivstart. Det här är till viss del en »who dunnit« i jakten på den skyldige, men främst ett gravt väl­spelat och välskrivet drama om synd, moral och förlåtelse. Sålde chockerande få biljetter i Sverige när den hade premiär: 381 stycken. Ny chans nu på dvd/VOD. (13/7)
  • Stalker. Den ryske legendaren Andrej Tarkovskijs mörkt suggestiva skapelse från 1979 återutges lagom till ljusets helg i Sverige. I detta existentiella science fiction-verk, från en nära framtid, ger sig tre män in ett förbjudet område kallat Zonen, där det sägs finnas ett rum där alla ens önskningar kan gå i uppfyllelse. En potent politisk allegori kommen direkt från Sovjetunionens innersta. (Dvd/VOD 22/6)
  • The Place Beyond the Pines. Slutligen och med risk för att verka mer än lovligt egocentrisk rekommenderar jag här en film som jag introducerar under vinjetten Filmklubben i SVT. Det är en spännande genrehybrid som börjar som en actionartad machosnyftare men övergår i kännbart drama om det sociala arvet och våldets konsekvenser. Motorcyklar, rån, korruption och gnagande samveten, med Ryan Gosling och Bradley Cooper, i en berättelse som sträcker sig över flera decennier. (SVT 26/6)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA