”Avgången väntad - men inte nu”

SJ2011-04-08

SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn avgår efter nio år. ST:s representant i SJ:s styrelse, lokföraren Thomas Winäs, berömmer Adelsohns insats.

Om den frispråkige styrelseordföranden blivit petad eller inte är en öppen fråga. Ministern som är ansvarig för det statliga bolagsägandet, Peter Norman, sade till TT på torsdagen att Ulf Adelsohn går på eget initiativ.

Själv ville Ulf Adelsohn inte beröra den frågan under gårdagens presskonferens på Centralen. Däremot upprepade han den kritik han ofta tidigare framfört. Underhållet är eftersatt och Trafikverkets insatser mot snö och blöta löv är inte tillräckliga. Dessutom påpekade Ulf Adelsohn återigen att det visserligen är bra med konkurrens, men att SJ tvingas konkurrera med sämre förutsättningar än de andra aktörerna.

När handlingarna till bolagsstämman kom för några veckor sedan nämndes inget om Ulf Adelsohns avgång.

– Därför kan man nog säga att det här var väntat men inte just nu, säger Thomas Winäs.

Han är ordförande i STs sektion vid SJ. Han är dessutom mångårig arbetstagarrepresentant i SJ:s styrelse.

Ulf Adelsohn har varit ordförande sedan SJ ombildades till bolag för nio år sedan.

– Han har varit väldigt engagerad och duktig. Han har använt sina politiska kontakter väl, säger Thomas Winäs.

Men i sin kritik har Ulf Adelsohn gjort sig obekväm och kommit i ideologisk konflikt med regeringen, tror Thomas Winäs.

– Han är ju gammelmoderat och för en sådan ska vissa saker vara statliga och den värdekonservatismen ligger egentligen socialdemokraterna nära.

I styrelsearbetet har Ulf Adelsohn alltid varit en bra ordförande, enligt Thomas Winäs.

– Han är väldigt lyhörd, han hör nyanser. Jag menar, snacka om erfaren politiker.

En annan sak som Thomas Winäs uppskattar är att Ulf Adelsohn hela tiden pekat på ansvarsfördelningen mellan SJ och Trafikverket.

– Han har hela tiden försökt få ut Trafikverket på banan. Han har tjatat som en enveten: titta här vad SJ gör, vad gör ni?

Vem som nu axlar manteln som SJ:s högsta företrädare, vet inte Thomas Winäs. Det står klart först vid bolagsstämman den 28 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statliga bolag
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA