Bristande jämställdhet i statliga bolag

JÄMSTÄLLDHET2010-05-31

Bara fyra av 19 statligt helägda bolag har en jämställd ledningsgrupp – och endast sex har en kvinnlig vd, visar en ny undersökning av ST.

I rapporten ”Har kön någon betydelse?” har ST kartlagt ledningsgrupperna i de statligt helägda bolagen. Och resultatet visar att ledningsgrupperna fortfarande är kraftigt mansdominerade – trots regeringens uttalade ambitioner att statliga bolag ska ha en hög andel kvinnor i styrelser och på ledande befattningar.

– De statliga bolagen ignorerar de krav på jämställdhet som regeringen ställer på dem. Nu måste regeringen se till att ägardirektiven får tydliga riktlinjer för karriärutveckling och vidta sanktioner mot de bolag som inte lever upp till målen, skriver STs ordförande Annette Carnhede i rapporten.

På styrelsenivån i bolagen är jämställdheten mycket god: 51 procent av ledamöterna är kvinnor och 49 procent män. Men ser man till ledningsgrupperna når inte jämställdheten dit. Endast fyra av 19 företag har en jämställd ledningsgrupp. Och företagen har mer än dubbelt så många manliga vd:ar som kvinnliga.

Sammanställningen bygger på information från 44 procent av de statligt helägda bolagen. Nära 60 procent av det totala antalet anställda i statligt helägda bolag finns i dessa bolag.

Bolagen som omfattas av undersökningen är: Akademiska hus, ALMI Företagspartner, Apoteket, Dramaten, GreenCargo, Infranord, Jernhusen, Lernia, Operan, RI.SE, Samhall, SJ, SP, Swedavia, Svenska spel, Svevia, Systembolaget, Teracom och Vectura.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA