DO stämmer SAS för diskriminering

ARBETSRÄTT2010-05-26

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer flygbolaget SAS inför Arbetsdomstolen, AD, för åldersdiskriminering, sedan SAS sagt upp kabinpersonal över 60 år.

SAS och de kabinanställdas fackförbund SCCA har under våren förhandlat om neddragning av personalstyrkan, mot bakgrund av flygbolagets ekonomiska situation. Parterna har kommit överens om en turordningslista där de flygvärdinnor och pursers som är äldre än 60 år har sagts upp, de anställda som har fullt inbetald tjänstepension. Unionen har meddelat att man inte kommer att vidta några åtgärder mot SAS.

25 av de uppsagda har själva anmält SAS till DO. Och DO Katri Linna menar i ett pressmeddelande att det strider mot lagens förbud mot åldersdiskriminering att kategoriskt utesluta arbetstagare enbart på grund av deras ålder:

”Flertalet av anmälarna har arbetat väldigt länge inom SAS. De har i princip ingen alternativ arbetsmarknad och att tvingas gå i pension innebär kraftigt minskade inkomster för dem.”

Förbudet mot åldersdiskriminering infördes 1 januari 2009 med den nya diskrimineringslag som då trädde i kraft.

”Eftersom det är ett så nytt förbud behöver vi få fler vägledande avgöranden från AD”, säger Katri Linna.

DO kräver en diskrimineringsersättning på 400 000 kronor samt ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor för LAS-brott för var och en av de uppsagda. Dessutom begär DO att AD ska ogiltigförklara uppsägningarna och den tillämpade turordningslistan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA