Domstolsverket kritiseras för otillåten upphandling

DOMSTOLARNA2021-12-17

Beslutet om projektpartner och framtida hyresvärd för den planerade nya domstolsbyggnaden i Jönköping har föregåtts av en otillåten direktupphandling, anser Konkurrensverket. Myndigheten riktar kritik mot Domstolsverket för hur processen genomförts.

Domstolsverket ingick i december 2019 ett samarbete med ett fastighetsbolag om en ny domstolsbyggnad i Jönköping som myndigheten sedan skulle hyra. Enligt Konkurrensverket kräver upphandlingsreglerna att samarbetet skulle ha annonserats ut. Därför riktar Konkurrensverket nu kritik mot Domstolsverket i ett tillsynsbeslut.

Samarbetet mellan Domstolsverket och fastighetsbolaget innebär att bolaget åtagit sig att projektleda projekteringen och bygget av den nya domstolsbyggnaden. Bygget ska genomföras i enlighet med Domstolsverkets anvisningar. Därefter ska myndigheten hyra byggnaden av bolaget under en längre tid. Inom ramen för projektet upphandlades även en byggentreprenad av Domstolsverket, som sedan överlät det upphandlade entreprenadavtalet till fastighetsbolaget.

Men Domstolsverkets val av projektpartner och framtida hyresvärd har inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Därför innebär projektet en otillåten direktupphandling, anser Konkurrensverket och konstaterar i ett pressmeddelande att sådana affärsupplägg, där endast en viss del av ett större projekt upphandlas, är vanligt förekommande bland upphandlande myndigheter.

”När den upphandlande myndigheten inte konkurrensutsätter valet av samarbetspartner får inte andra leverantörer möjlighet att konkurrera om upphandlingen genom att till exempel erbjuda bättre villkor eller lägre hyra”, understryker generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA