Domstolsverket vill skärpa kostnadskontrollen

DOMSTOLARNA2022-03-02

Det krävs en översyn av regelverket för att skapa bättre kontroll av kostnaderna för rättsliga biträden, konstaterar Domstolsverket i en rapport till regeringen.

Domstolsverket har på regeringens uppdrag analyserat varför kostnaderna för rättsliga biträden ökat under flera år. Under perioden 2016 - 2020 ökade statens utgifter för rättsliga biträden med 660 miljoner kronor. I sin rapport till regeringen föreslår myndigheten ett antal åtgärder för att komma åt de växande kostnaderna.

Den viktigaste anledningen till de stora kostnadsökningarna är enligt Domstolsverket målutvecklingen i rättsprocessen, men också den årliga uppräkningen av timkostnadsnormen bidrar till utgiftsökningen.

”Vi har idag har överlämnat slutrapporten med flera förslag till åtgärder för en effektivare kostnadskontroll. Det handlar om stora belopp och det regelverk vi har att förhålla oss till är exempelvis inte anpassat till de möjligheter som digitaliseringen ger”, betonar generaldirektör Thomas Rolén i ett pressmeddelande.

För att skapa en bättre kostnadskontroll behövs enligt rapporten en översyn av regelverket. I väntan på en sådan förslår Domstolsverket ett antal delreformer, som exempelvis specificerade arbetsredogörelser, modernisering och anpassning av taxor och krav på digitala kostnadsräkningar.

Myndigheten kommer under 2022 att arbeta vidare med flera åtgärder som kan genomföras inom ramen för verkets bemyndigande. Det handlar bland annat om att utreda förutsättningar, krav och behov av en e-tjänst för kostnadsräkningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA