Generaldirektör har bett JK om ursäkt

KEMIKALIEINSPEKTIONEN2016-09-01

Generaldirektören på Kemikalieinspektionen, Nina Cromnier, ber JK om ursäkt för de ofullständiga ärendelistorna. STs kritik mot hennes ledarskap kvarstår, men själv hoppas hon på ett nytt samverkansavtal.

I veckan fick Kemikalieinspektionen återigen kritik av Justitiekanslern, JK, för långa handläggningstider när det gäller tillstånd för bekämpningsmedel. Dessutom upptäckte JK att myndigheten tappat bort 30 ärenden från listan med öppna ärenden som gått över tiden.

– Det har jag verkligen bett JK om ursäkt för. Det vi lämnar ifrån oss ska såklart vara korrekt, säger Nina Cromnier, generaldirektör.

– Misstaget berodde på buggar i vårt IT-system som vi åtgärdar nu. Dessutom inför vi fler manuella kontroller. I övrigt jobbar vi långsiktigt och systematiskt för att komma tillrätta med de långa handläggningstiderna och börjar nu se resultatet av det arbetet.

Även Fackförbundet ST är kritiskt till de långa handläggningstiderna som går hand i hand med hög arbetsbelastning.

– Vi har inte tillräckligt med resurser för att möta de ambitioner och krav på prövningen av bekämpningsmedel som finns, säger Ule Johansson, ordförande för ST på Kemikalieinspektionen.

Hur vill ni komma tillrätta med problemen?

– För det första att erkänna problemen, vara öppen med att man kan bli tvungen att sänka ambitionerna. Men jobbar man under miljödepartementet är det som att svära i kyrkan. Före sommaren överraskade dock ledningen med att våga överbudgetera, vilket är ett bra sätt att utnyttja alla pengar trots att en del arbete blir försenat, inte blir av eller att personal slutar. Så det pågår ett arbete som gör att vi är försiktigt optimistiska.

ST har tidigare uttryckt kritik mot generaldirektörens Nina Cromniers ledarskap och hävdat att arbetsmiljön de senaste åren blivit sämre. Bland annat sade ST upp samverkansavtalet med arbetsgivaren 2013.

I mars i år förlängde regeringen Nina Cromniers förordnande till 2019.

– Det är regeringen som beslutar. Det är bara att acceptera och fortsätta jobba. Men de grundläggande problemen är kvar: en toppstyrd organisation med knapphändig envägskommunikation. Det är hennes ledarstil, säger Ule Johansson.

Nina Cromnier känner inte igen sig i beskrivningen:

– Vi har en hög grad av dialog och medarbetarnas åsikter är viktiga i verksamheten. Jag tycker att jag får in mycket respons från medarbetare, säger hon.

Hon säger också att hon är angelägen om att få till stånd ett nytt samverkansavtal med ST.

– Det pågår sådana samtal med HR och jag hoppas det går vägen. Det vore mycket bättre för oss alla, säger Nina Cromnier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA