Ledningen tar inte på allvar till sig medarbetarnas synpunkter, menar STs  avdelningsordförande Lars Andersson.
Bild: Elis Hoffman
Ledningen tar inte på allvar till sig medarbetarnas synpunkter, menar STs avdelningsordförande Lars Andersson.

Stort missnöje med myndighetens ledning

KEMIKALIEINSPEKTIONEN 2015-10-27

Engagemang och tillit till ledningen saknas på Kemikalie­inspektionen, enligt ett öppet brev som stöds av ST-avdelningen och ett stort antal enskilda medarbetare. Men generaldirektör Nina Cromnier uppfattar inte någon brist på förtroende.

I juni skickade en medarbetare på Kemi­kalieinspektionen ut ett öppet brev om hur han uppfattade situationen på arbetsplatsen: kärnverksamheten i bakvatten, växande administ­ration, lågt i tak, osynlig ledning och tungrodd ärendehandläggning efter en misslyckad omorganisation.

Omkring 70 av myndighetens cirka 270 medarbetare skrev på namn­listor där de uttryckte sitt stöd för brevet. STs avdelning på myndigheten skrev ett eget brev till ledningen för att markera att man delade brevskrivarens bild.

Till bakgrunden hör att Kemikalie­inspektionen har fått mycket kritik för långsam handläggning av ärenden om bekämpningsmedel, som hanteras av avdelningen för tillstånd och upplysning. Justitiekanslern, JK, riktade i våras allvarlig kritik mot myndigheten efter anmälningar från branschorganisationer i flera länder. Det är anmärkningsvärt att de åtgärder som ledningen vidtagit inte har gett några tydliga positiva resultat, skrev JK.

STs tidigare avdelningsordförande Ulrike Frank anser att det var ett misstag av ledningen att genomföra omorganisationen 2013, samtidigt som myndigheten fått extra resurser för att beta av ärendeköerna.

– Det var svårt att hantera båda sakerna samtidigt. Men vår general­direktör viftade undan kritiken och genomförde förändringen ändå.

STs avdelningsordförande Lars Andersson upplever att det bara gått utför på tillståndsavdelningen efter omorganisationen.

– Effektiviteten har minskat, personalen mår sämre och många chefer har slutat.

ST-avdelningens relation till ledningen är inte heller den bästa. Facket sade upp samverkansavtalet för två år sedan.

– Vi fick inga underlag i förväg och protokollen kom väldigt sent. Det var helt meningslöst att sitta där när vi inte hade chans att förbereda oss, säger Ulrike Frank.

Enligt Lars Andersson är kärnan i kritiken mot ledningen att den inte på allvar tar till sig medarbetarnas synpunkter.

– På avdelningen för tillstånd och upplysning har man haft workshops och annat för att komma till rätta med problemen. Men när det sedan kommer förslag till lösningar känner medarbetarna inte igen sig. Nu har det gått så långt att alla förslag från ledningen mottas med misstänksamhet, och period­vis har det varit riktigt dålig stämning.

Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier säger dock att hon »över lag« upplever sig ha personalens förtroende. Hon håller inte med om den bild av en toppstyrd organisation som ges i det öppna brevet.

– Vi har haft ett antal tillfällen när medarbetarna fått lämna synpunkter, och vi bygger vidare på många av deras förslag.

Hon tillbakavisar också kritiken i fråga om omorganisationen.

– Den var en viktig del i de åtgärder som vi vidtar för att komma till rätta med de långa handläggning­stiderna. Och det går bättre och bättre hela tiden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA