Kommuner vill ansvara för nyanlända

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-12-04

Kommunerna bör få en koordinerande roll för nyanländas insatser inom ramen för Arbetsförmedlingens samordningsansvar. Det kräver Sveriges kommuner och regioner, SKR, i en skrivelse till regeringen.

Redan i maj 2019 ställde SKR krav på regeringen att snabbutreda en överflyttning av samordningsuppdraget i nyanländas etablering från Arbetsförmedlingen till kommunerna. Bakgrunden var de stora förändringarna inom Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken. Nu konstaterar SKR att ingenting har hänt och upprepar sitt krav att ge kommunerna ansvaret.

”När Arbetsförmedlingens stöd försvinner lokalt är det de mest utsatta grupperna som drabbas hårdast. Regeringen behöver därför hantera frågan om samordningsuppdraget i nyanländas etablering skyndsamt. Arbetsförmedlingens kapacitet har minskat drastiskt och kommuner larmar om otillräckligt stöd och vägledning till nyanlända”, konstaterar Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR, i ett pressmeddelande.

Enligt SKR finns det goda juridiska förutsättningar för kommuner att utföra insatser inom Arbetsförmedlingens uppdrag. Genom ett samverkansavtal skulle kommunerna kunna få uppdraget att genomföra den samordning som Arbetsförmedlingen i dag inte har kapacitet för.

”Det är viktigt att det är en lokal aktör som har förmåga att koordinera insatser från såväl kommunen som från Arbetsförmedlingen och fristående aktörer. Kommunerna har den lokala organisationen som krävs, ansvarar redan för flera av de insatser som ingår i mottagandet och etableringen och har nära kontakter med lokalt näringsliv och civilsamhälle. Kommunernas har också starka incitament att lyckas med integrationen och minska kostnader för arbetslöshet och försörjningsstöd”, understryker Roy Melchert.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA