ST-medlemmarna Christian Jonsson, Nina Gustafsson Åberg, Renata Ritterland och Ingvar Önnhage på Riks­revisionen betraktar det nya avtalet med tillförsikt. »Spontant känns det bra. Då finns det i alla fall något att sikta mot«, säger Christian Jonsson.
Bild: Casper Hedberg
ST-medlemmarna Christian Jonsson, Nina Gustafsson Åberg, Renata Ritterland och Ingvar Önnhage på Riks­revisionen betraktar det nya avtalet med tillförsikt. »Spontant känns det bra. Då finns det i alla fall något att sikta mot«, säger Christian Jonsson.

Nu kan de tro på att deras löner höjs

AVTALSRÖRELSEN2013-10-16

Det nya myndighetsavtalet kan ha räddat STs medlemmar på Riksrevisionen från uteblivna löne­ökningar. Det tror i alla fall de medlemmar Publikt talat med.

– Man får nästan känslan att det skulle ha blivit ett nollavtal annars, säger Ingvar Önnhage.

Det är eftermiddagsfika på Riksrevisionen i Stockholm. Fyra ST-medlemmar konstaterar att ST ännu en gång lyckades avvisa arbetsgivarnas yrkande om ett sifferlöst avtal.

– Spontant känns det bra. Då finns det i alla fall något att sikta mot. Man får ett litet hum om vilket utrymme som gäller, säger Christian Jonsson som är utredare på myndigheten.

Han får medhåll av kollegan Ingvar Önnhage, också han utredare.

– För oss var det bra just i år. Man får nästan känslan att det skulle ha blivit ett nollavtal annars. Så låter det när man lyssnar på riksrevisorerna.

ST-avdelningen på Riksrevisionen har sagt ja till lönesättande samtal för alla medlemmar. I de centrala förhandlingarna avvisade facken dock Arbetsgivarverkets yrkande att lönesättande samtal ska vara huvudmodellen. Det tycker alla runt fikabordet är bra, efter­som det finns ett behov av att förbättra samtalen på Riksrevisionen.

– Man får en siffra och det är knappast någon diskussion om det, säger Renata Ritterland som arbetar som assistent.

STs avdelningsordförande Nina Gustafsson Åberg bekräftar den bilden.

– Många upplever att allting redan är färdigt och att det saknas utrymme för förändringar. Arbetsgivaren och de flesta medlemmarna vill ha löne­sättande samtal och för många fungerar det bra. Med det nya avtalet känns det lättare för mig som ordförande att kräva förbättringar där samtalen inte fungerar, säger hon.

Överenskommelsen innebär också att delpensionsavtalet kommer att ses över. På Riksrevisionen upplever de fyra att det blivit svårare att få delpension.

– Man kan söka från 61, men utsikterna att få det innan 63 är nära nog noll, säger Christian Jonsson.

Inom vissa verksamheter är det slitsamt att orka fram till 65, menar Ingvar Önnhage.

– Många skulle nog ha nytta av tydligare regler för hur avtalet ska tillämpas, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA