Teracom säger upp i Sundsvall

TERACOM2010-05-10

Statliga Teracom flyttar sin projektledning i Sundsvall till Stockholm och nio tjänster försvinner. Bolaget utreder också om det lokala kontoret över huvud taget ska bli kvar.

Teracom driver och förvaltar infrastrukturen för marksänd radio/tv. Bolagets stomnät av sändarmaster används också för distribution av andra tjänster. Redan för två år sedan lade Teracom ned sina lokala kontor i Karlstad, Göteborg och Malmö. Det enda lokalkontor som finns kvar ute i landet är det i Sundsvall. Antalet anställda i Sundsvall har på ett par år minskat från 65 till 46, och nu har alltså ytterligare nio anställda sagts upp eller avtalspensionerats.

Mbl-förhandlingarna är genomförda och uppsägningarna har verkställts. Bara en av de nio har nappat på erbjudandet att följa med till Sundbyberg.

– Det är klart att folk på jobbet är oroliga, de frågar och funderar över hur det ska bli och om det verkligen är kostnadseffektivt att flytta verksamheten, säger STs fackliga ombud Bengt Nilsson.

De fackliga organisationerna sitter med i den utredning som ska se över om det skulle bli effektivare att flytta också resten av organisationen till Stockholmsområdet, där Teracom flyttar in i nya lokaler i slutet av nästa år. Utredningen ska vara klar före semestrarna och beslutet ska tas i augusti.

En eventuell flytt kan beröra drygt 20-talet anställda. De 13 personer som tillhör servicegruppen blir antagligen kvar i Sundsvall, tror Bengt Nilsson:

– De jobbar ju rent praktiskt med anläggningar som geografiskt ligger i området.

Hyresavtalet för lokalerna i Sundsvall går ut i höst. Bengt Nilsson vet inte om avtalet sagts upp, men alternativet att flytta i Sundsvall finns inte med bland utredningens alternativ i nuläget, säger han:

– Det blir bara aktuellt om det visar sig att det blir för dyrt att flytta verksamheten till Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA