Återkoppling bästa sättet att påverka andra

PÅ JOBBET: ÅTERKOPPLING2015-06-16

Att bara be någon att förändra sitt beteende leder sällan till något gott. Men att ge en tydlig signal om vad man vill åstadkomma i kombination med direkt och tydlig återkoppling
brukar ge ett mycket bättre resultat.

Av:  Gert Ohlin

Det överlägset bästa sättet att få någon att förändra ett beteende är klar och omedelbar återkoppling. Du som är förälder har säkert stor erfarenhet av detta. Återkopplingen kan innebära att tydligt markera att det inte är okej att fortsätta i de gamla hjulspåren – och samtidigt bekräfta i positiva ordalag när förändringen skett.

När jag talar om denna metod med en grupp medarbetare som har problem med sin chef får jag nästan alltid höra hur svårt det är att ge en överordnad rak återkoppling, vilket jag förstår. Särskilt om chefen i fråga har en tendens att inte lyssna, utan bara slå ifrån sig all negativ kritik.

Till dig som är chef och läser detta vill jag ge rådet att så ofta du kan be om återkoppling på ditt ledar­skap från dina medarbetare. Om du känner att du är lite svag på att ta emot negativ kritik vill jag ge rådet att fortsättningsvis bita ihop och lyssna aktivt.

Ställ frågor för att förstå bättre i stället för att slå ifrån dig. Se dina med­arbetares återkoppling enbart som ett tecken på deras engage­mang och intresse av att du skall utveckla ditt ledarskap.

Till dig som har en chef som du önskar ska förändra sitt ledarskap ger jag rådet att du vid nästa medarbetarsamtal eller vid nästa samtal med chefen tydligt talar om vilken förändring du önskar. Men kom ihåg att det inte räcker med detta, du måste också följa upp med återkoppling. Det är först då du kan räkna med att en förändring kommer att ske. Du får inte heller glömma bort att uppmuntra din chef så snart du ser att det går åt rätt håll med ledarskapet.

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA