Låt inte skillnader i ålder bli ett arbetsmiljöproblem

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2015-02-10

En åldersblandad arbetsgrupp kan ibland vara mer krävande än en homogen. Men om man lyckas ta till vara styrkan i olikheterna finns mycket att vinna.

Av:  Gert Ohlin

Många arbetsplatser präglas i dag av att ålderssammansättningen håller på att förändras kraftigt. Äldre medarbetare går i pension och ersätts av yngre. Det är positivt: det leder till en större spridning i ålder mellan medarbetarna, så att inte alla tillhör en och samma ålders­kategori.

Samtidigt ska man inte underskatta de svårigheter som finns när det gäller arbetsgemenskap och samarbete. Det är inte alltid friktionsfritt mellan medarbetare när åldersskillnaden är stor eller när skillnaderna i erfarenhet och kompetens är tydliga. En heterogen arbetsgrupp kräver betydligt mer av ledarskapet än en homogen grupp gör.

Tyvärr möter jag ofta såväl äldre och mycket erfarna medarbetare som yngre och relativt nyanställda som upplever att de inte bemöts med tillräcklig respekt på arbets­platsen. En del saknar till och med en naturlig arbetsrelation med kolleger från »andra« kate­gorier.

Men samtidigt ser jag också arbetsplatser där man i stället lyckas utnyttja fördelarna som följer med en bra blandning av äldre och yngre med­arbetare. Det handlar till exempel om att ta vara på dynamiken som uppstår när genera­tioner möter varandra med respekt. Det kan bli resul­tatet när ungdomlig entusiasm, nyfikenhet och aktuella teoretiska kunskaper möter erfarenhet och stor sakkunskap.

Förutom att ledarskapet har en avgörande roll i sammanhanget är det upp till var och en på arbetsplatsen att både se och utnyttja styrkan i den ålders- och erfarenhetsmässigt mixade arbetsgruppen. Om detta inte sker blir det lätt grupperingar som ser ned på varandra i stället för att verka tillsammans.


Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA