Politiker missnöjda med »tredje fasen«

ARBETSLÖSHET2010-11-23

Allt fler arbetslösa slussas in i »tredje fasen«: jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Efter fas 3 är det få som hittar ett jobb. Kritiker beskriver en kränkande förvaring och en slutstation utan återvändo.

450 dagar efter att a-kassedagarna tar slut hamnar den arbets­löse i tredje fasen. I dag befinner sig mer än 23 000 personer där, och antalet ökar kraftigt.

– Det bara väller in nya människor! De blir bakbundna på ett sluttande plan, säger Socialdemokraternas Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Ingen lön betalas

Arbetslösa i tredje fasen ska göra arbetsuppgifter »som annars inte skulle bli utförda«. De får ingen lön utöver aktivitetsstödet eller försörjningsstöd från kommunen.

Arbetsgivaren får däremot ersättning: 225 kronor per dag – och slipper utgifter för löner, arbetsgivaravgifter och försäkringar.

– Många i fas 3 är kompetenta och högutbildade personer. Det är hemskt, säger Ylva Johansson, som i stället vill återinföra plusjobben med kollektivavtalade arbetsvillkor.

Den arbetslöse kan vara i fas 3 i upp till två år – för att sedan få en ny plats, om inga andra jobbmöjligheter dykt upp.

Syftet är att skapa en väg tillbaka till arbetslivet. Men bara mellan 1,5 och 2 procent går vidare till ett jobb eller en utbildning. Inte heller Tomas Tobé, moderat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, är nöjd:

– Vi har sett att det finns en inlåsningseffekt som inte är bra. Det här är en mycket svår grupp, men vi skulle förstås önska att resultaten var bättre. Vi följer siffrorna och är beredda att göra förändringar om det behövs, säger han.

Arbetsförmedlingen räknar med att antalet personer i fas 3 kommer att öka till närmare 40 000 personer under 2012.

Jobb- och utvecklingsgarantin

Den så kallade Jobb- och utvecklingsgarantin inleds efter att de 300 a-kassedagarna tar slut.

Det finns tre faser:

Fas 1: kartläggning, coachning.

Fas 2: arbetspraktik och arbetsträning, olika typer av utbildningar.

Fas 3: sysselsättning med »arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda«. Arbetsgivaren får 225 kronor per dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kenneth M Forsberg (ej verifierad) tors, 11/25/2010 - 10:38
Fas 2 har aldrig fungerat! I teorin existerar fas 2 men inte i verkligheten. Sanningen är den, att bortsett från ett eller annat möte i fas 1, finns endast fas 3 som det slutgiltiga steget. Det är endast inkomsten som skiljer personer i fas 3 från fd Arbetsförmedlingens GD - Bylund och hans kollegor på den slutförvaringsplats för statliga chefer,vari de ägnar dagarna åt att skriva rapporter som ingen ens vill läsa.
Inlagt av Robert Nilsson (ej verifierad) fre, 11/26/2010 - 00:22
Om politikerna vill börja minska inlåsningseffekten i fas 3 så kan de börja med följande:

1. Lagstifta att en fas 3 placerad person får ägna minst 25% av tiden till eget arbetssökand.

2. Låt en arbetslös i fas 3 få ta del av samtliga åtgärder som andra arbetslösa får ta del, exempelvis rätt att delta i arbetsmarknadsutbildning, stöd till start av näringsverksamhet, arbetspratik, jobbcoach etc.

Åtgärder som snabbt går att införa om viljan fanns.
Inlagt av A.B. (ej verifierad) sön, 11/28/2010 - 18:29
"Arbetslösa i tredje fasen ska göra arbetsuppgifter »som annars inte skulle bli utförda«." Detta stämmer inte idag. Fas 3:are gör EXAKT samma arbeten som sina "arbetskamrater". Den enda skillnaden är att "arbetskamraterna" får riktig lön, semester och har fackliga rättigheter. Medans fas 3:are får 65 % av a-kassan, de har inte rätt till semester men har rätt till ledighet, samt att de inte har några fackliga rättigheter.
Inlagt av Christina (ej verifierad) sön, 12/05/2010 - 19:25
Så här fungerr det i Stockholm
300 dagar A-kassa
Fas 1 hos en privat aktör och söka jobb
Fas 2 hemma och söka jobb
Fas 3 hos ett socialt företag och söka jobb (tillägg till lagen den 22 juni 2010)
Ersättning 65 % av tidigare A-kassa (i bästa fall)

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA