Minister vill skärpa kontroll av fas 3  

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-01-20

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill att Arbetsförmedlingen ökar kontrollen av arbetsgivare som tar emot långtidsarbetslösa i den så kallade tredje fasen. Det skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I debattartikeln skriver Hillevi Engström att det är dags att följa upp den senare delen av jobb- och utvecklingsgarantin, den så kallade fas 3.

Långtidsarbetslösa placeras i tredje fasen 450 dagar efter det att a-kassedagarna tagit slut, och ska då beredas sysselsättning med »arbetsuppgifter som annars inte skulle bli utförda«.

Arbetsgivaren får 225 kronor per dag för att ta emot personer i tredje fasen. Men på senare tid har det riktats kritik mot oseriösa arbetsgivare som tar emot ersättningen utan att uppfylla de olika krav som ställts på dem.

Hillevi Engström anser nu att Arbetsförmedlingen måste förbättra sina kontrollfunktioner och skärpa åtgärderna mot arbetsgivare som missköter sig:

”Det finns alltid risk för att insatser av det här slaget missbrukas av oseriösa aktörer som inte vill människor väl. Det är oacceptabelt”, skriver hon i debattartikeln.

Hon vill också se över möjligheten för Arbetsförmedlingen att kräva tillbaka ersättning från arbetsgivare som misskött sig.

Helena Perlerot, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, välkomnar initiativet:

– Det är bra om insatserna skärps mot oseriösa arbetsgivare, säger hon.

Men hon påpekar också att det innebär merarbete för de anställda vid Arbetsförmedlingen som redan har en hög arbetsbelastning.

– Samtidigt är vi är mitt uppe i ett omställningsarbete och det finns risk för uppsägningar, säger Helena Perlerot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA