”Försäkringskassan borde ha haft koll”

FÖRSÄKRINGSKASSAN 2018-02-15

I den statliga verksamheten måste arbetsgivaren lämna skriftligt besked om att en anställning upphör. Det kan Försäkringskassan inte visa att man gjort vid en provanställning i höstas. Nu har en uppgörelse träffats om nio månadslöner till den berörda kvinnan.  

Av:  Karin Thorsell

Två veckor innan kvinnans provanställning skulle ta slut meddelande Försäkringskassan att hon inte skulle få fortsätta. Men något skriftligt besked kom inte vilket enligt lagen om offentlig anställning, loa, betyder att anställningen fortsätter att gälla.  

När det uppdagades valde Försäkringskassan att inleda en tvisteförhandling med ST. Försäkringskassan hävdade att man skickat ett skriftligt besked, men kan inte visa att man gjort det, säger STs ombudsman Christian Camitz

– Man skulle kunna ha skickat beskedet med rekommenderat brev, men har inte gjort det. Arbetsgivaren ska också varsla facket två veckor innan provanställningen tar slut, men det har inte heller skett, konstaterar han.  

ST krävde tolv månadslöner till kvinnan, medan arbetsgivaren hävdade att las inte ger rätt till fler månader i kompensation än vad personen varit anställd – det vill säga provanställningens längd, sex månader. Men ST framhöll att eftersom kvinnans provanställning inte avslutats korrekt så hade hon kvar sin anställning som då hade pågått i nio månader. En uppgörelse gjordes därför om nio månadslöner till kvinnan. 

– Försäkringskassan borde ha haft koll på kravet om skriftligt besked. Jag kan förstå om de tycker att det är snöpligt, men de måste vara ute i mer god tid. De ska också ha uppföljning innan en provanställning tar slut. Det ska inte komma som en blixt från klar himmel två veckor innan att det inte blir någon förlängning, men så var det här. Därför tycker jag inte synd om arbetsgivaren, säger Christian Camitz.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA