Under åtta års tid dök det upp fantasieggande miniatyrhus för möss, först i Sverige, sedan utomlands. Nu har konstnärerna bakom Anonymouse trätt fram och i sommar visas flera av husen i en utställning.
Med boken ”Statsministermordet” bjöd juristen Hans-Gunnar Axberger in läsaren till världens största polisutredning. I debutromanen ”Domstolen” använder han sin skönlitterära frihet till att skildra den dömande makten från insidan.
I monologen ”Pueblo”, en vemodig, poetisk och tragikomisk skildring av vardagshjältar, fantiserar Özz Nûjens berättare om hur tillvaron ter sig för några människor som lever sina liv i samhällets marginaler.
TCOs kulturpristagare Markus Öhrn drivs av erfarenheterna av att ha fått se manlig maktutövning på nära håll – hans perspektiv som konstnär och regissör är tveklöst feministiskt. Nu tolkar han Lars Noréns familjeskildringar på Dramaten.
I SVTs nya dramaserie ”Från insidan”, som utspelar sig i fängelsemiljö, får tittaren lära känna tre unga kriminella. Kriminalvårdare på Fosieanstalten har varit statister och bidragit med kunskap, berättar Sanne Övermark, manusförfattare och producent.
Under coronapandemin slog Stine Christophersen larm om brister i äldrevården. ”Många önskar nog att man vore en sådan som reser sig och säger ifrån när någonting är fel”, säger regissören Ella Lemhagen, vars nya film inspirerats av visselblåsarens berättelse.
Kungar, adelsherrar, furstar och ibland deras fruar – det är många ansikten ur samhällseliten som blickar mot oss i Gripsholms porträttsamling, som är världens äldsta nationella porträttgalleri.
Författaren och juristen Malin Persson Giolitos nya novellsamling visar på hur komplexa brottsliga handlingar ofta är. Hon vill hellre diskutera ansvar än skuld när det gäller brott.
I Riksteaterns pjäs Vajlett och Rut får vi följa två kvinnor som blir kära i varandra i en frireligiös by på 1950-talet. Manusförfattaren Ninna Tersman och regissören Karin Enberg vill med sin uppsättning visa vad intolerans kan leda till.
En politiskt engagerad person som brann för att förändra världen till det bättre – och fick betala ett högt pris för sitt kall. Så skildras Dag Hammarskjöld, spelad av Mikael Persbrandt, i den danske regissören Per Flys film.
Den ukrainska tv-serien ”Vi som valde att stanna” berättar om vardagslivet i ett attackerat Kiev. Anastasia Lodkina och Anna Eliseeva vill inte berätta om hjältar vid fronten, utan om vanliga människor som på olika sätt gör motstånd mot Rysslands krigföring.
Agnes Lidbeck har hyllats för sina relationsskildringar och träffsäkra personporträtt. Med nya romanen ”All min kärlek” tar hon ett kliv ut i det okända och levererar vass samhällskritik. I takt med att hon skrev kom den dystopiska framtid hon skildrade allt närmare.
Hon har skämtat om sin fattiga uppväxt, sin invandrarbakgrund och om psykisk ohälsa. För Nour El Refai, som i höst turnerar med en ny ståupp-show, är humorn ett effektivt politiskt verktyg. Men hennes egen klassresa gör att det inte längre är självklart att slå underifrån.
Under andra världskriget fick 7 000 danska judar hjälp att fly över Öresund av människor som riskerade sina liv. I sommar färdas minsveparen M 20 längs Sveriges kust med en utställning om räddningsaktionen.
Med sin fotoutställning vill Daniel Nilsson skildra en av de största förändringarna i vårt arbetsliv under de senaste decennierna – när kontoren under pandemin flyttade in i våra hem och videomöten flöt ihop med blöjbyten.