När arbetslivet förändras i högt tempo ställs nya krav på medarbetare. Därför är det viktigt att hålla koll på vilken kunskap du behöver för att ha en plats på framtidens arbetsmarknad.
När nya uppgifter väntar på jobbet är det lätt att jaga upp sig. I värsta fall blir oron till panik och sömnen uteblir. Genom att avdramatisera situationen kan du återställa lugnet och balansen.
Om din chef inte ger dig rak och tydlig återkoppling kan det bli svårt att utvecklas i jobbet och höja din lön. Tar inte chefen sitt ansvar kan du själv behöva agera för att få mer feedback.
En korrekt inställd kontorsstol minskar påfrestningen på rygg, axlar och nacke. Men det är viktigt att variera sin arbetsställning för att förebygga slitage och värk. Varva sittande och stående, men luras inte att tro att du är aktiv när du står.
Det är inte lätt att veta hur man ska agera om kollegan missköter sig. Men i de flesta fall är rådet att tala med din arbetskamrat innan du går till chefen.
Det är lätt att känna sig pressad när man vill visa sig från sin bästa sida. Men genom att förbereda sig ordentligt och fokusera på uppgiften går det lättare att hålla nervositeten i schack under anställningsintervjun.
På allt fler arbetsplatser förväntas medarbetare utöva självledarskap. Många trivs med att få större inflytande över hur jobbet ska utföras, men för att självledarskapet ska fungera krävs stöd, tydliga ramar och en kontinuerlig dialog.
Det är inte bara kurser som ger ny kunskap. Att ta del av kollegors kunskaper och reflektera gemensamt i arbetsgruppen är minst lika viktigt för att utvecklas i yrkesrollen.
Att lära känna sina kollegor underlättar samarbetet på jobbet. Men det gäller att hitta en balans där vänskapsband och privata förtroenden inte står i vägen för det professionella arbetet. Om samtalsämnena blir alltför privata kan arbetsplatskulturen bli osund.
Det är inte märkligt om motivationen brister efter några år med samma jobb. Men det finns knep som kan hjälpa dig att få tillbaka gnistan. Ett sådant är att dela upp din arbetsdag i delar – som tårtbitar – och sätta tydliga mål för ditt arbete.
Om du vill ta ett kliv fram på jobbet och utvecklas, men ingen lägger märke till det, är det klokt att själv ta initiativet. Förbered dig väl och be sedan om ett samtal med din chef, är karriärcoachens råd.
Det är inte bara upp till arbetsgivaren att skapa en trivsam arbetsmiljö. Även du som medarbetare har ett ansvar för att bidra till god stämning på ditt jobb. Med enkla medel kan du hjälpa till att förbättra arbetsklimatet.
Det räcker inte att skriva ett välformulerat personligt brev för att drömjobbet ska bli ditt. Det behövs också ett bra cv – som är tydligt, informativt och anpassat till den tjänst du söker.
Rädsla för nya uppgifter i arbetslivet kan hindra dig från att växa och utvecklas så som du skulle vilja. Genom att utmana dina rädslor kan du successivt vidga din komfortzon och våga mer.
En grupp fungerar bäst när alla får chansen att föra fram sina idéer och åsikter. Tar du mycket utrymme på bekostnad av kollegerna kan du behöva ta ett steg tillbaka och öva på att ge mer plats åt andra.