Hoppa till huvudinnehåll
Publikt GES UT AV FACKFÖRBUNDET ST
  • Nyheter
  • + Fördjupning
    • - Reportage
    • - På djupet
    • - Intervjuer
    • - Kort om
    • - Så gick det
    • - Min fritid
  • + På jobbet
    • - Råd om jobbet
    • - På mitt jobb
    • - Så gjorde vi
  • + Kultur
    • - Kulturartiklar
    • - Robert Nyberg
  • Ledare
  • Krönikor
  • Debatt
    • - Om Publikt
    • - Kontakt
    • - Distribution
    • - Jobba för Publikt
    • - Annonsera
    • - Tipsa Publikt

Polisen Brå: Polisen behöver fler it-forensiker 2023-01-26

Spårtrafiken Tågvärdar blir kvar i väntan på utredning 2023-01-26

Arbetsmiljö Arbetsmiljöverket pekar på brister i arbetet mot hot och våld 2023-01-26

Annons:

Reportage

  • I maj i år övergick Norrtälje tingsrätt till att sköta största delen av ärendehanteringen digitalt. Men vissa arbetsmoment är fortfarande helt analoga och ibland behöver handläggaren Monica Bergh gå igenom akter med hundratals pappersdokument.
    Bild: Johan Alp
    I maj i år övergick Norrtälje tingsrätt till att sköta största delen av ärendehanteringen digitalt. Men vissa arbetsmoment är fortfarande helt analoga och ibland behöver handläggaren Monica Bergh gå igenom akter med hundratals pappersdokument.

    Domstolarna digitaliserar i olika takt

    REPORTAGE: DOMSTOLARNA2022-12-21

    Handläggarna på Norrtälje tingsrätt skulle önska att digitaliseringen gick snabbare. Kollegorna i Jönköping uppskattar att slippa papper och akter. Domstolarna går i olika takt in i framtiden.

  • Utanför Odensala drar tre olika kraftledningar fram över åkrar och genom skogar. Två av dem ägs av Svenska kraftnät och Kajsa Pelttari arbetar med förberedelserna för att förnya dem.
    Bild: Johan Alp
    Utanför Odensala drar tre olika kraftledningar fram över åkrar och genom skogar. Två av dem ägs av Svenska kraftnät och Kajsa Pelttari arbetar med förberedelserna för att förnya dem.

    Kraftfull tillväxt för Svenska kraftnät

    REPORTAGE: SVENSKA KRAFTNÄT2022-11-09

    Kajsa Pelttari och hennes kollegor på Svenska kraftnät jobbar just nu för fullt med att bygga ut det svenska kraftledningsnätet – ett arbete som hamnat i fokus när elpriserna stigit och effektbrist hotar. För att klara uppgiften rekryterar det statliga affärsverket mängder av nya medarbetare.

  • Från kontoret i Göteborg sköter Helena Kindströmmer, Ksenia Timonen, Sofia Gustafson, Mattias Angelbrant, Stefan Svensson och Jane Olsson lönerna åt nio lärosäten och två andra myndigheter.
    Bild: Julia Sjöberg
    Från kontoret i Göteborg sköter Helena Kindströmmer, Ksenia Timonen, Sofia Gustafson, Mattias Angelbrant, Stefan Svensson och Jane Olsson lönerna åt nio lärosäten och två andra myndigheter.

    Här är service i centrum

    REPORTAGE: STATENS SERVICECENTER2022-10-06

    Om tre år är planen att Statens service­center ska hantera nästan alla stats­anställdas löner. Tanken är att det ska bli effektivare. Men på myndighetens kontor i Göteborg saknar flera av de anställda den närhet till verksamheten som fanns på deras tidigare arbetsplatser.

  • Ulrika Sundström, chef för l­okal­polis­område Karlstad, informerar de köande om vad som gäller och delar ut kölappar.
    Bild: Sofia Röjder
    Ulrika Sundström, chef för l­okal­polis­område Karlstad, informerar de köande om vad som gäller och delar ut kölappar.

    Rusning pressar passhandläggarna

    REPORTAGE: POLISEN2022-09-08

    När mängder av svenskar ville ha nya pass blev köerna långa hos Polisen. De anställda har hanterat anstormningen – men fått slita hårt.

  • Bild: Øyvind Lund

    Vård med risker på statens ungdomshem

    REPORTAGE: STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2022-06-20

    Statens institutionsstyrelse har arbetat med att höja säkerheten på sina ungdomshem. Trots det utsattes två anställda på Klarälvsgården förra året för en traumatisk händelse, när de överfölls av intagna ungdomar.

  • De tiotusentals människor som flytt från Ukraina överrumplade Migrationsverket. Yasemin Camlibel, Linus Ohlson och de andra anställda på myndigheten har fått kämpa för att klara mottagandet.
    Bild: Casper Hedberg
    De tiotusentals människor som flytt från Ukraina överrumplade Migrationsverket. Yasemin Camlibel, Linus Ohlson och de andra anställda på myndigheten har fått kämpa för att klara mottagandet.

    Mitt i stormen

    REPORTAGE: MIGRATIONSVERKET2022-05-05

    Efter år av nedskärningar ställdes Migrationsverket plötsligt inför en anstormning av flyktingar från Ukraina. Yasemin Camlibel, Linus Ohlson och de andra anställda på myndigheten har fått kämpa för att klara mottagandet.

  • Bild: Øyvind Lund

    De vaktar demokratin

    REPORTAGE: SAMHÄLLSSKYDD2022-03-22

    När Ryssland attackerar Ukraina sker det inte bara med vapen, utan även med cyberkrigföring och påverkansoperationer. I Sverige arbetar statstjänstemän med att skydda samhället och demokratin. Några värnar it-system, andra sanningen. Nyligen delades de upp i två olika myndigheter, när Myndigheten för psykologiskt försvar bildades vid årsskiftet.

  • Även om namnet formellt har ändrats till Mälardalens universitet står det fortfarande ”högskola” på många platser på campus i Västerås. Namnbytet kommer att pågå under stora delar av 2022.
    Bild: Jonas Bilberg
    Även om namnet formellt har ändrats till Mälardalens universitet står det fortfarande ”högskola” på många platser på campus i Västerås. Namnbytet kommer att pågå under stora delar av 2022.

    Lärosäte kläs i ny skrud

    REPORTAGE: MÄLARDALENS UNIVERSITET2022-02-09

    Efter ett år av förberedelser och politisk osäkerhet blev Mälardalens högskola vid årsskiftet universitet.
    Förändringen innebär inte bara nya skyltar på fasaderna utan påverkar medarbetare på alla nivåer. Nu får lärosätet utökade forskningsanslag och planerar för en betydande expansion.

  • Göran Blom, Inger Karlsson Nordell och Sven Måhlén har alla valt att fortsätta jobba efter 65.
    Bild: Casper Hedberg
    Göran Blom, Inger Karlsson Nordell och Sven Måhlén har alla valt att fortsätta jobba efter 65.

    Kvar i tjänst efter 65 års ålder

    REPORTAGE: ARBETA EFTER 652021-12-15

    Att bli sedd och uppskattad av kollegor och chefer är en viktig drivkraft för att fortsätta jobba efter 65, berättar statsanställda seniorer.

  • Sedan mars 2020 har Antoinette Haraldh Westlinder bara varit på kontoret någon ­enstaka gång. När återgången till arbetsplatsen nu startar får hon återse sina kollegor Emilie Johansson och Sabina Karlsson.
    Bild: Mats Andersson
    Sedan mars 2020 har Antoinette Haraldh Westlinder bara varit på kontoret någon ­enstaka gång. När återgången till arbetsplatsen nu startar får hon återse sina kollegor Emilie Johansson och Sabina Karlsson.

    Dags att gå tillbaka till kontoret

    REPORTAGE: TILLBAKA PÅ FÖRSÄKRINGSKASSAN2021-11-04

    I höst återvänder tiotusentals statligt anställda till sina arbetsplatser efter en lång tids hemarbete. På Försäkrings­kassan i Sundsvall präglas första dagen på kontoret av försiktighet och förväntan när kollegor äntligen får träffas igen.

  • Resandet återhämtar sig och allt fler flygplan lyfter nu från Umeå flygplats. För STs sektionsordförande Mikael Degerlund, som fått jobba hårt i sitt fackliga uppdrag under det senaste året, är det en enorm lättnad.
    Bild: Malin Grönborg
    Resandet återhämtar sig och allt fler flygplan lyfter nu från Umeå flygplats. För STs sektionsordförande Mikael Degerlund, som fått jobba hårt i sitt fackliga uppdrag under det senaste året, är det en enorm lättnad.

    Swedavia har fått luft under vingarna igen

    REPORTAGE: SWEDAVIA2021-10-07

    Pandemin slog hårt mot det ­statliga ­bolaget Swedavia, som driver tio av ­Sveriges ­flygplatser. Nu lyfter ­flygen igen och de anställda kan andas ut.

  • På denna bild från ett rösträttsmöte syns Anna Whitlock, den första ordföranden för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Till vänster om henne står Elin Wägner. Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek.
    På denna bild från ett rösträttsmöte syns Anna Whitlock, den första ordföranden för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt. Till vänster om henne står Elin Wägner. Reproduktion: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek.

    De kämpade för rösträtt

    REPORTAGE: RÖSTRÄTT ÅT ALLA2021-09-06

    För 100 år sedan fick kvinnor för första gången rösta i riksdags­valet, tio år efter att allmän rösträtt för män blev verklighet. Kvinno­organisationer och arbetarna i LOs fackförbund var drivande i rösträtts­kampen. De första tjänstemanna­facken tycks däremot ha varit passiva.

  • Bild: Peter Holgersson

    På väg ut ur krisen – men framtiden är osäker

    REPORTAGE: SJÖFARTSVERKET2021-08-30

    När coronakrisen lamslog persontrafiken till sjöss tvingades regeringen gå in med extraanslag. Nu är de jättelika kryssningsfartygen tillbaka i Visby hamn – och med dem viktiga intäkter för Sjöfartsverket. Men den politiska debatten om hur verksamheten ska finansieras och organiseras fortgår.

  • När pandemin slog till tömdes Arbetsförmedlingen i Malmö på så gott som alla sina 750 medarbetare. Men Emmeli Ödmark och hennes kolleger på kundtorget kan inte jobba på distans. Varje vecka tar de emot runt 1 000 spontanbesök.
    Bild: Emma Larsson
    När pandemin slog till tömdes Arbetsförmedlingen i Malmö på så gott som alla sina 750 medarbetare. Men Emmeli Ödmark och hennes kolleger på kundtorget kan inte jobba på distans. Varje vecka tar de emot runt 1 000 spontanbesök.

    Hon sitter i Arbetsförmedlingens frontlinje

    REPORTAGE: ARBETSFÖRMEDLINGENS KUNDTORG2021-06-17

    På Arbetsförmedlingens kundtorg i ­Malmö märks coronapandemins effekter på arbets­marknaden tydligt. Samtidigt som trycket har ökat ­fortsätter reformeringen av ­myndigheten – som för kundtorgets ­medarbetare innebär att de ska avveckla sig själva.

  • Rustad med skyddsvisir, handsprit och en mobil med en särskild app för tillsynsdokumentation, är Sara Flinck redo att gå in på ett byggvaruhus i Sjöbo för att kontrollera hur väl verksamheten följer den tillfälliga pandemilagen.
    Bild: Emil Malmborg
    Rustad med skyddsvisir, handsprit och en mobil med en särskild app för tillsynsdokumentation, är Sara Flinck redo att gå in på ett byggvaruhus i Sjöbo för att kontrollera hur väl verksamheten följer den tillfälliga pandemilagen.

    På nytt uppdrag

    REPORTAGE: LÄNSSTYRELSERNAS PANDEMITILLSYN2021-05-07

    Länsstyrelserna fick raskt organisera om för att kunna ta hand om tillsynen enligt den nya pandemi­lagen. I Skåne har många medarbetare lämnat sina ordinarie tjänster för att arbeta med att besöka butiker och andra verksamheter. En av dem är handläggaren Sara Flinck.

Paginering

  • Nuvarande sida 1
  • Sida 2
  • Sida 3
  • Nästa sida Nästa ›
  • Sista sidan Sista »
Annons:

MEST LÄSTA

Mest lästa
  1. Han fick rätt i överklagandenämnden
  2. JO kritiserar häktet Salberga
  3. Tågvärdar blir kvar i väntan på utredning
  4. Domare fälldes i Statens ansvarsnämnd
  5. Spårvagnsförare blev påkörd – förlorade jobbet
Senaste numret
Artiklar i Nr 8 2022
  • Anmäl dig till Publikts nyhetsbrev

    NYHETSBREV: ANMÄLAN2021-04-27

    Publikts nyhetsbrev ger dig aktuella nyheter från Publikt direkt till din inkorg.

  • Tipsa Publikt

  • Myndigheterna lägger mindre pengar på kurser

    PÅ DJUPET: KOMPETENSUTVECKLING2022-12-21

    Under pandemin lade statliga arbetsgivare betydligt mindre pengar på kompetensutveckling av personalen och många kurser blev digitala. Nu efterlyser fackliga företrädare nya satsningar på mer traditionella utbildningar. Samtidigt finns en oro för att ansvaret för kompetens­utveckling i större utsträckning kommer att ligga på de anställda.

  • ”Det här blir en paus där man inte måste prestera eller vara social”, säger Ingrid Tano om mindfulness-rasterna i universitetets ljusterapirum.
    ”Det här blir en paus där man inte måste prestera eller vara social”, säger Ingrid Tano om mindfulness-rasterna i universitetets ljusterapirum.

    Meditation och ljus ger medarbetare ny energi

    SÅ GJORDE VI: MINDFULNESS2022-12-23

    När vintermörkret lägger sig bjuder ST-medlemmen Ingrid Tano på Högskolan Väst in till mindfulness i lärosätets ljusterapirum. ”Det är många som tycker att det är skönt att få landa och komma ned i varv”, säger hon.

  • Bild: Getty Images

    Reglerna som gäller vid omplacering

    KORT OM: OMPLACERING2022-12-23

    Arbetsgivare har stora möjligheter att flytta anställda till nya arbetsuppgifter. Men det finns begränsningar, och reglerna ser olika ut beroende på orsaken till omplaceringen.

  • Ny lag har gett stor effekt

    PÅ MITT JOBB2022-12-23

    Efter en lagändring som trädde i kraft i augusti kan Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden, och hans kollegor på myndigheten ta hjälp av Polisen med att utmäta tillgångar från brottslingar med skulder. Det har gett resultat, menar han.

  • Etikprövnings­myndigheten har hanterat utmaningarna

    SÅ GICK DET: ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETEN2022-12-23

    När Etikprövningsmyndigheten inrättades 2019 stormade det rejält. Nu är läget lugnare.

  • Eva Lundin är intresserad av offentlig konst, inte minst på sin arbetsplats Stockholms universitet. Bakom henne hänger ett skulpturmontage från 1963 av Lars Erik Falk, nu placerat på campus Albano.
    Eva Lundin är intresserad av offentlig konst, inte minst på sin arbetsplats Stockholms universitet. Bakom henne hänger ett skulpturmontage från 1963 av Lars Erik Falk, nu placerat på campus Albano.

    Konstkunskaper kommer till nytta

    MIN FRITID2022-12-23

    Konsten genomsyrar både arbetet och fritiden för ST-medlemmen Eva Lundin, anställd vid Stockholms universitet och styrelsesuppleant i Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.

  • Jultomten

    ROBERT NYBERG: SATIR2022-12-15
Annonser:
  • Publikt
  • Box 5044
  • 102 41 Stockholm
  • Tel 0771-555 444
  • Ansvarig utgivare: Alexander Armiento
Följ oss:
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan.