Kriminalvården behöver tusentals nya medarbetare. På Tidaholmsanstalten ska personalstyrkan fördubblas, och rekrytering och utbildning sker på löpande band.
Strax före jul kom beskedet: Nästan vart fjärde servicekontor ska stängas. På kort tid har Statens servicecenter gått från snabb expansion till nedläggningar. Osäkerheten om framtiden har väckt oro bland de anställda.
När det civila försvaret rustas upp får Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en central roll – och ett nytt namn. De nya utbildningar som de anställda just nu arbetar med att ta fram ska förbereda civilpliktiga för krigets utmaningar.
Bland mer än 1 500 sökande valdes 15 personer ut till Sidas traineeprogram. De har olika bakgrund och mål, men alla lockas av möjligheten att få arbeta på ambassader i konfliktområden och andra komplexa miljöer.
I slutet av förra året störtades Assadregimen, som styrt Syrien med järnhand i 54 år. Anställda i statsförvaltningen känner både oro och hopp inför framtiden. På huvudkontoret för medborgarkontoren kunde verksamheten snabbt återupptas efter att rebellstyrkorna intagit Damaskus.
Medarbetarna på Statskontoret granskar de statliga myndigheterna på regeringens uppdrag. Samtidigt ska de främja en god förvaltningskultur. Snart ska deras arbetsplats bli en del av Ekonomistyrningsverket – en sammanslagning som väcker viss oro.
Fossilfritt stål och innovativa industrier ska göra Sverige grönare och rikare. För Norrbotten kan det innebära stora möjligheter – men medarbetarna på länsstyrelsen kämpar under den hårda pressen.
De olympiska spelen har inneburit ett intensivt arbete för de anställda på ambassaden i Paris. Medarbetarna har ordnat arrangemang för att främja Sverigebilden, tagit emot kungaparet – och vässat sin krisberedskap.
Att väder- och klimatförhållanden kan piska upp känslostormar vet medarbetarna på SMHI. Här har den globala uppvärmningen – och de ihärdiga klimatskeptikerna – blivit en arbetsmiljöfråga.
De flesta som drabbats av utmattningssyndrom jobbar heltid igen efter drygt ett år. Men många lider ändå av symtom långt senare. För Rebecca Wennström har livet förändrats i grunden. ”Jag är inte den jag var förut. Så länge jag jobbar kommer jag att behöva göra anpassningar”, säger hon.
Medarbetarna på Skogsstyrelsen arbetar för att skydda hotade arter och skog med höga naturvärden. Men med minskande resurser och mer komplexa ärenden blir jobbet allt svårare.
Efter flera års förberedelser invigdes nyligen Utbetalningsmyndigheten, som efterfrågats av hela det politiska Sverige. Förhoppningen är att landets nyaste myndighet ska hindra välfärdsfusk och försvåra för organiserad brottslighet.
På de flesta arbetsplatser utförs städningen av en upphandlad städleverantör. Men några myndigheter har anställda lokalvårdare. Legeset Tesfazgi och hennes kollegor på Patent- och registreringsverket trivs med att vara en del av helheten – och känner att de får uppskattning för sitt jobb.
I Östersund delar offentliganställda från olika myndigheter kontor. Den gemensamma arbetsplatsen ska främja samarbete, men används även av distansarbetare. Samverket har mötts av både nyfikenhet och tvekan.
I slutet av augusti tog Naturhistoriska riksmuseets ledning det dramatiska beslutet att stänga museet för besökare. Skälet är att huvudbyggnadens innertak är i så dåligt skick att det riskerar att falla ned. Nu jobbar de anställda i delvis avstängda lokaler.