Nu är de nya centrala avtalen klara för de anställda på statliga myndigheter. För ST-medlemmar innebär det nya avtalet löneökningar på 7,4 procent på arbetsplatserna, vilket motsvarar industrins märke. ”Vi har också fått igenom tre principfrågor som varit viktiga för oss och som legat och skavt i flera år”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Nu kräver de pendeltågsförare som undantagits från en tidigare stämning för vild strejk ekonomisk ersättning av Almega Tågföretagen. Trots att de inte längre hotas av böter kommer de ändå att få betala förarnas juridiska ombud, skriver Arbetsvärlden.
Kriminalvården får drygt två år på sig att förbereda och inrätta särskilda ungdomsfängelser. ”Nu behöver vi utreda och analysera hur vi kan ta oss an ett sådant uppdrag på bästa sätt”, kommenterar Kriminalvårdens direktör Susanne Wedin i ett pressmeddelande.
Det blir Skanska som får Domstolsverkets uppdrag att bygga en ny domstolsbyggnad i Växjö. De nya lokalerna ska byggas i stadsdelen Bäckaslöv. Byggnaden kommer att innehålla 200 arbetsplatser och 16 förhandlingssalar.
Linnéuniversitetet och Stockholms universitet har startat ett nytt forskningscentrum, Svenska kriminalpolitiska laboratoriet. Projektet har fått närmare 18 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
Ett nytt hus med plats för 69 klienter tas i bruk på anstalten Skänninge. Enligt ett pressmeddelande blir Skänninge därmed en av landets största klass 2-anstalter med plats för totalt 379 intagna.
Kriminalvården styrs alltför hierarkiskt och lider av brist på kommunikation, vilket hämmar utveckling av verksamheten och skapar en tyst och oattraktiv arbetsmiljö, skriver myndighetens internrevision i en skarp vidräkning med de styrmetoder som använts under de senaste åren.
På flera stora statliga myndigheter inleds majoriteten av de fasta anställningarna med en period av provanställning, visar en enkät som Publikt gjort. På Pensionsmyndigheten och Kronofogden tillämpas det som standard.
Kriminalvården och Arbetsförmedlingen ändrar formerna för sitt samarbete kring Kriminalvårdens klienter. I fortsättningen ska arbetsförmedlarna utgå från frivårdskontoren, och inte längre arbeta på anstalterna.
Myndighetschefer bör kunna vara kvar på sin post lika länge som andra anställda, det vill säga till 69 års ålder. Det skriver regeringen i budgetpropositionen.
STs samarbete med det ukrainska fackförbundet SEUU har fortsatt under kriget i Ukraina. Nyligen genomfördes en utbildning för unga fackliga ledare i Uzhgorod, på gränsen till Slovakien och Ungern.
Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.
Den sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats”, säger hon.
En man som utbildar sig till domare får behålla sitt jobb som fiskal, trots att han bötfällts för sexuellt ofredande. Mannen har onanerat framför en kvinna på ett tåg, men Statens ansvarsnämnd gör bedömningen att det var en engångsföreteelse och att det saknas tillräckliga skäl för ett avskedande.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver Migrationsverket på kränkningsersättning sedan myndigheten avslutat en provanställd kvinnas anställning. Enligt DO missgynnades hon på grund att hon tagit ut ledighet för av vård av barn.
En majoritet av alla ansökningar om omställningsstudiestöd får avslag. ”Fyra av tio avslag berodde på att utbildningen man sökt omställningsstudiestöd för var för lång”, konstaterar analytikern Linnea Morild på Centrala studiestödsnämnden, CSN.
Den förra regeringen beslutade att öppna fler statliga servicekontor. Men utöver de redan beslutade kommer inga nya att tillkomma förrän verksamheten är stabil, skriver regeringen i budgetpropositionen.
Nu inleder Riksrevisionen en granskning av bildandet av de statliga bolagen Svevia och Infranord för tio år sedan. Syftet är att ta reda på om bildandet har gett de effekter riksdagen avsåg med beslutet.
STs förbundsordförande Britta Lejon kan väljas till ny ordförande för Public Services International, PSI, den globala federationen för fackförbund inom offentlig sektor. ”Det känns både häftigt och oväntat”, säger hon.
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har anmärkningar mot hur arbetsförmedlare sköter kontrollen av arbetssökande. En granskning visar att ungefär 10 procent av arbetsförmedlarna uppger att de någon gång under de tre senaste månaderna har låtit bli att skicka en signal trots att de borde ha gjort det.
Regeringen vill öka möjligheterna för Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten att utbyta information med andra myndigheter. Det framgår av en lagrådsremiss. Enligt regeringen har dataskyddsregleringen inte följt med utvecklingen.
Det generella sparbetinget på myndigheterna kommer inte att förvärra problemet med handläggningstiderna för omställningsstudiestödet, bedömer Centrala studiestödsnämndens generaldirektör Christina Forsberg.
Att regeringen föreslår sammanslagningar av mindre myndigheter väcker frågor och oro bland medarbetare på de utpekade arbetsplatserna. På flera håll ifrågasätts motiven och vinsterna med förslaget.
En anställd på Attunda tingsrätt har häktats misstänkt för grovt brott mot tystnadsplikten. Misstanken gäller spridning av sekretessbelagd information.
Bristande samverkan mellan myndigheterna hindrar en fördjupad digitalisering, enligt Myndigheten för digital förvaltning, Digg. En gemensam digitalisering av svenska myndigheter är enligt Digg nyckeln till en effektivare offentlig förvaltning.
Regeringen föreslår att Statens institutionsstyrelse, SiS, får ett tillskott på 108 miljoner kronor nästa år. De utökade resurserna ska framför allt gå till en förstärkning av säkerheten på SiS.
Ett nybyggt restriktionshäkte vid anstalten i Nyköping skapar omkring 55 nya jobb. ”De nya häktesplatserna i Nyköping är mycket välkomna”, konstaterar Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande.
Utbetalningsmyndigheten, som ska kontrollera utbetalningar från välfärdssystemen och startar sin verksamhet 1 januari 2024, får drygt 160 miljoner kronor i anslag för sitt första år. Men regeringen aviserar att myndigheten kan få ett kraftigt utökat uppdrag och en växande budget.
Regeringen fokuserar på tekniska och naturvetenskapliga utbildningar i budgetförslaget för högskolan. I propositionen aviseras även förändrade regler för lärosätenas styrelser.