Hoppa till huvudinnehåll
Publikt GES UT AV FACKFÖRBUNDET ST
  • Nyheter
  • + Fördjupning
    • - Reportage
    • - På djupet
    • - Intervjuer
    • - Kort om
    • - Så gick det
    • - Min fritid
  • + På jobbet
    • - Råd om jobbet
    • - På mitt jobb
    • - Så gjorde vi
  • + Kultur
    • - Kulturartiklar
    • - Robert Nyberg
  • Ledare
  • Krönikor
  • Debatt
    • - Om Publikt
    • - Kontakt
    • - Distribution
    • - Jobba för Publikt
    • - Annonsera
    • - Tipsa Publikt

Polisen Brå: Polisen behöver fler it-forensiker 2023-01-26

Spårtrafiken Tågvärdar blir kvar i väntan på utredning 2023-01-26

Arbetsmiljö Arbetsmiljöverket pekar på brister i arbetet mot hot och våld 2023-01-26

Annons:

Så gjorde vi

  • ”Det här blir en paus där man inte måste prestera eller vara social”, säger Ingrid Tano om mindfulness-rasterna i universitetets ljusterapirum.
    Bild: Joachim Nywall
    ”Det här blir en paus där man inte måste prestera eller vara social”, säger Ingrid Tano om mindfulness-rasterna i universitetets ljusterapirum.

    Meditation och ljus ger medarbetare ny energi

    SÅ GJORDE VI: MINDFULNESS2022-12-23

    När vintermörkret lägger sig bjuder ST-medlemmen Ingrid Tano på Högskolan Väst in till mindfulness i lärosätets ljusterapirum. ”Det är många som tycker att det är skönt att få landa och komma ned i varv”, säger hon.

  • Hellin Ahlskog Arbaeus tror att fler tillsvidaretjänster kommer att göra att erfarna kollegor i större utsträckning blir kvar på jobbet, vilket skulle underlätta för alla.
    Bild: Julia Sjöberg
    Hellin Ahlskog Arbaeus tror att fler tillsvidaretjänster kommer att göra att erfarna kollegor i större utsträckning blir kvar på jobbet, vilket skulle underlätta för alla.

    Nya las-regler gav fler fasta jobb

    SÅ GJORDE VI: HAVS- OCH VATTENMYNDIGHETEN2022-11-24

    På Havs- och vattenmyndigheten har 20 av 26 visstidstjänster nyligen omvandlats till tillsvidareanställningar. Administratören Hellin Ahlskog Arbaeus är en av dem som har fått fast jobb.
    ”Det är viktigt för att kunna planera livet”, säger hon.

  • Katrina Zeljaja, handläggare på Statens servicecenters kontor i Södertälje, är positiv till att myndigheten ger de anställda utbildning i lågaffektivt bemötande.
    Bild: Casper Hedberg
    Katrina Zeljaja, handläggare på Statens servicecenters kontor i Södertälje, är positiv till att myndigheten ger de anställda utbildning i lågaffektivt bemötande.

    Rätt bemötande ska skydda mot hot och våld

    SÅ GJORDE VI: STATENS SERVICECENTER2022-10-13

    Lugn och tydlighet är utgångspunkten när anställda på Statens servicecenter utbildas i hur de kan bemöta upprörda kunder. ”Det skapar en trygghet för oss alla”, säger servicehandläggaren Katrina Zeljaja.

  • ”Allt som rör mens ska alltid skötas diskret i det fördolda, men faktum är att många av oss behöver de här produkterna”, säger Hanna Bergstam, som ansvarar för att fylla på mensskydd på myndighetens toaletter.
    Bild: Jeanette Dahlström
    ”Allt som rör mens ska alltid skötas diskret i det fördolda, men faktum är att många av oss behöver de här produkterna”, säger Hanna Bergstam, som ansvarar för att fylla på mensskydd på myndighetens toaletter.

    Fria mensskydd en uppskattad förmån

    SÅ GJORDE VI: MENSSKYDD2022-09-13

    På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har toaletter utrustats med bindor och tamponger. Det uppskattas av ST-medlemmen Hanna Bergstam, som är den som fyller på lådorna med mensskydd. ”Jag har själv haft användning av dem och är jätteglad att de finns”, säger hon.

  • De inbokade sociala mötena under den digitala introduktionen hjälpte Maria Backström att lära känna sina kollegor. ”Att det är så uppstyrt gör att man snabbt kommer in i jobbet och gemenskapen”, säger hon.
    Bild: Per Trané
    De inbokade sociala mötena under den digitala introduktionen hjälpte Maria Backström att lära känna sina kollegor. ”Att det är så uppstyrt gör att man snabbt kommer in i jobbet och gemenskapen”, säger hon.

    Digital introduktion ger nyanställda en bra start

    SÅ GJORDE VI: DIGITAL INTRODUKTION2022-06-20

    På Tillväxtverket har den digitala introduktionen för nyanställda gjort succé.

  • Medarbetarna på CSN i Sundsvall använder sig av dialogdukar med frågor för att få i gång en diskussion om framtidens arbetsplats.
    Bild: Kristofer Lönnå
    Medarbetarna på CSN i Sundsvall använder sig av dialogdukar med frågor för att få i gång en diskussion om framtidens arbetsplats.

    Dukat för diskussion

    SÅ GJORDE VI: DIALOGDUKAR2022-05-10

    Med hjälp av ”dialogdukar” får de anställda på Centrala studiestödsnämnden, CSN, diskutera hur de vill jobba i framtiden. Ambitionen är att involvera alla i arbetet med att utforma en bra arbetsplats.

  • Jenny Eklöf, Faten Isik och Flora Westerberg tycker att teamutbildningen har bidragit till gruppens utveckling.
    Bild: Susanne Lundbäck
    Jenny Eklöf, Faten Isik och Flora Westerberg tycker att teamutbildningen har bidragit till gruppens utveckling.

    Utbildning i teamarbete har gjort jobbet roligare

    SÅ GJORDE VI2022-03-24

    Transportstyrelsens teamutbildningar har väckt ny arbetsglädje, minskat konflikterna och ökat effektiviteten. På myndighetens registratur fick medarbetarna verktyg för att vända utvecklingen i arbetsgruppen.

  • ”De som inte arbetar administrativt vet inte riktigt  vad vi gör”, säger Pia Wictor. Hon har deltagit i det projekt på Läkemedelsverket där administratörernas framtida roll har diskuterats.
    Bild: Johan Alp
    ”De som inte arbetar administrativt vet inte riktigt vad vi gör”, säger Pia Wictor. Hon har deltagit i det projekt på Läkemedelsverket där administratörernas framtida roll har diskuterats.

    Administratörer bidrar till yrkets förändring

    SÅ GJORDE VI2022-02-09

    I ett projekt på Läkemedelsverket i Uppsala har administratörer diskuterat sina roller och arbetsuppgifter – i dag och i framtiden. ”Det är fantastiskt att våra frågor kommer upp på agendan”, säger ST-företrädaren Pia Wictor, som själv är administratör.

  • Susanne Degerlund, arbetsmiljöansvarig i ST-avdelningen, är nöjd med Trafikverkets nya stödsystem för systematiskt arbetsmiljöarbete.
    Bild: Simon Eliasson
    Susanne Degerlund, arbetsmiljöansvarig i ST-avdelningen, är nöjd med Trafikverkets nya stödsystem för systematiskt arbetsmiljöarbete.

    Trafikverket har fått bättre koll på arbetsmiljön

    SÅ GJORDE VI: TRAFIKVERKET2021-12-15

    Ett nytt webbaserat stödsystem för systematiskt arbetsmiljöarbete har gjort att Trafikverket fått kännedom om fler arbetsplatsolyckor, tillbud och arbetssjukdomar än tidigare. Det är en stor förbättring, anser Susanne Degerlund, arbetsmiljöansvarig i ST-avdelningen.

  • Lisa Ericson och Anna Eriksson tror att lönestugorna spelat en viktig roll för att ge de anställda rätt förväntningar på löneprocessen på Kammarkollegiet.
    Bild: Ylva Sundgren
    Lisa Ericson och Anna Eriksson tror att lönestugorna spelat en viktig roll för att ge de anställda rätt förväntningar på löneprocessen på Kammarkollegiet.

    Lönestugor gav förståelse för hur lönerna sätts

    SÅ GJORDE VI: KAMMARKOLLEGIET2021-11-07

    Mer jämlika lönesamtal och mindre risk för oförstående, besvikna medarbetare. Det är vinster som både fack och arbetsgivare ser med de partsgemensamma löneträffarna på Kammarkollegiet.

  • Helen Holoch uppskattar att programmet Pausit påminner om att det är dags för rörelse.
    Bild: Kristofer Lönnå
    Helen Holoch uppskattar att programmet Pausit påminner om att det är dags för rörelse.

    Programmet påminner personalen om pauser

    SÅ GJORDE VI: PAUSGYMNASTIK2021-10-06

    Ett program i jobbdatorn peppar de anställda på Mittuniversitetet till pausgymnastik och påminner om vikten av rörelse under arbetsdagen. Övningarna har gett Helen Holoch bättre ork.

  • Catharina Eriksen på Trygghetsstiftelsen använder kompetens­timmen till att läsa litteratur inom sitt yrkesområde.
    Bild: Casper Hedberg
    Catharina Eriksen på Trygghetsstiftelsen använder kompetens­timmen till att läsa litteratur inom sitt yrkesområde.

    Kompetenstimme ska inspirera andra

    SÅ GJORDE VI2021-09-06

    På Trygghetsstiftelsen har man infört en kompetenstimme i veckan. ”Vi hoppas att det ska inspirera arbetsgivarna på de statliga myndigheterna”, säger kommunikatören Catharina Eriksen.

  • Arbetet med den statliga värdegrunden har gjort Johan Hjerpe stolt över att jobba statligt.
    Bild: Anna Simonsson
    Arbetet med den statliga värdegrunden har gjort Johan Hjerpe stolt över att jobba statligt.

    Diskussioner sätter ljuset på värdegrunden

    SÅ GJORDE VI2021-06-14

    På Ekonomistyrningsverket, ESV, får anställda en gång i månaden diskutera ett dilemma kopplat till den statliga värdegrunden. ”Att det finns en diskussion om detta gör mig mer trogen myndigheten”, säger STs avdelningsordförande Johan Hjerpe.

  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har infört en halvtimmes friskvård varje dag för alla som arbetar på distans under pandemin. Det har hjälpt Anders Bäckström att hitta tid att röra på sig.
    Bild: Øyvind Lund
    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har infört en halvtimmes friskvård varje dag för alla som arbetar på distans under pandemin. Det har hjälpt Anders Bäckström att hitta tid att röra på sig.

    Hemmajobbare kan ägna sig åt friskvård varje dag

    SÅ GJORDE VI2021-05-06

    Flera gånger i veckan tar Anders Bäckström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en uppiggande promenad under arbetstid. Sedan i höstas har alla anställda på myndigheten som jobbar hemifrån en daglig friskvårdshalvtimme.

  • Vikten av variation var det mest värdefulla rådet, säger Catharina Ekdahl, jurist på Patent- och registreringsverket, som fått digitala tips från en ergonom om arbetsmiljön på sin hemarbetsplats.
    Bild: Anna Simonsson
    Vikten av variation var det mest värdefulla rådet, säger Catharina Ekdahl, jurist på Patent- och registreringsverket, som fått digitala tips från en ergonom om arbetsmiljön på sin hemarbetsplats.

    Ergonomen gör virtuella hembesök

    SÅ GJORDE VI2021-03-24

    Anställda på Patent- och registreringsverket, PRV, kan få ergonomstöd för att förbättra sin hemarbetsplats. ”Jag tycker att det har blivit perfekt”, säger ST-medlemmen Catharina Ekdahl, som nappade på erbjudandet.

Paginering

  • Nuvarande sida 1
  • Sida 2
  • Sida 3
  • Sida 4
  • Sida 5
  • Sida 6
  • Nästa sida Nästa ›
  • Sista sidan Sista »
Annons:

MEST LÄSTA

Mest lästa
  1. Han fick rätt i överklagandenämnden
  2. JO kritiserar häktet Salberga
  3. Tågvärdar blir kvar i väntan på utredning
  4. Domare fälldes i Statens ansvarsnämnd
  5. Intagen varnas efter hot mot kriminalvårdare
Senaste numret
Artiklar i Nr 8 2022
  • Anmäl dig till Publikts nyhetsbrev

    NYHETSBREV: ANMÄLAN2021-04-27

    Publikts nyhetsbrev ger dig aktuella nyheter från Publikt direkt till din inkorg.

  • Tipsa Publikt

  • Myndigheterna lägger mindre pengar på kurser

    PÅ DJUPET: KOMPETENSUTVECKLING2022-12-21

    Under pandemin lade statliga arbetsgivare betydligt mindre pengar på kompetensutveckling av personalen och många kurser blev digitala. Nu efterlyser fackliga företrädare nya satsningar på mer traditionella utbildningar. Samtidigt finns en oro för att ansvaret för kompetens­utveckling i större utsträckning kommer att ligga på de anställda.

  • ”Det här blir en paus där man inte måste prestera eller vara social”, säger Ingrid Tano om mindfulness-rasterna i universitetets ljusterapirum.
    ”Det här blir en paus där man inte måste prestera eller vara social”, säger Ingrid Tano om mindfulness-rasterna i universitetets ljusterapirum.

    Meditation och ljus ger medarbetare ny energi

    SÅ GJORDE VI: MINDFULNESS2022-12-23

    När vintermörkret lägger sig bjuder ST-medlemmen Ingrid Tano på Högskolan Väst in till mindfulness i lärosätets ljusterapirum. ”Det är många som tycker att det är skönt att få landa och komma ned i varv”, säger hon.

  • Bild: Getty Images

    Reglerna som gäller vid omplacering

    KORT OM: OMPLACERING2022-12-23

    Arbetsgivare har stora möjligheter att flytta anställda till nya arbetsuppgifter. Men det finns begränsningar, och reglerna ser olika ut beroende på orsaken till omplaceringen.

  • Ny lag har gett stor effekt

    PÅ MITT JOBB2022-12-23

    Efter en lagändring som trädde i kraft i augusti kan Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden, och hans kollegor på myndigheten ta hjälp av Polisen med att utmäta tillgångar från brottslingar med skulder. Det har gett resultat, menar han.

  • Etikprövnings­myndigheten har hanterat utmaningarna

    SÅ GICK DET: ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETEN2022-12-23

    När Etikprövningsmyndigheten inrättades 2019 stormade det rejält. Nu är läget lugnare.

  • Eva Lundin är intresserad av offentlig konst, inte minst på sin arbetsplats Stockholms universitet. Bakom henne hänger ett skulpturmontage från 1963 av Lars Erik Falk, nu placerat på campus Albano.
    Eva Lundin är intresserad av offentlig konst, inte minst på sin arbetsplats Stockholms universitet. Bakom henne hänger ett skulpturmontage från 1963 av Lars Erik Falk, nu placerat på campus Albano.

    Konstkunskaper kommer till nytta

    MIN FRITID2022-12-23

    Konsten genomsyrar både arbetet och fritiden för ST-medlemmen Eva Lundin, anställd vid Stockholms universitet och styrelsesuppleant i Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.

  • Jultomten

    ROBERT NYBERG: SATIR2022-12-15
Annonser:
  • Publikt
  • Box 5044
  • 102 41 Stockholm
  • Tel 0771-555 444
  • Ansvarig utgivare: Alexander Armiento
Följ oss:
Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan.