Annons:

Anna-Eva Olsson och hennes kollega Anna Lorentzon uppskattar att kunna lämna kontoret. ”Det känns verkligen att många tycker att ’Walk & talk’ är ett positivt stöd för att komma i väg och prova på alternativa mötesformer”, säger Anna-Eva Olsson.
Bild: Johannes Äng
Anna-Eva Olsson och hennes kollega Anna Lorentzon uppskattar att kunna lämna kontoret. ”Det känns verkligen att många tycker att ’Walk & talk’ är ett positivt stöd för att komma i väg och prova på alternativa mötesformer”, säger Anna-Eva Olsson.

Universitetet satsar på gåmöten

SÅ GJORDE VI: ÖREBRO UNIVERSITET2025-05-09

”Walk & talk” inspirerar både anställda och studenter på Örebro universitet att ta jobbet med sig på promenad. ST-medlemmen Anna-Eva Olsson är en av initiativtagarna.

Av:  Sara Martinsson

Att arbeta på universitet är ofta synonymt med att vara stilla mycket. Att hålla långa föreläsningar, förbereda undervisning eller rätta tentor kräver god uthållighet i sittandet. Men allt arbete måste inte utföras på en stol eller framför en dator. När vårsolen skiner över Örebro universitet kan man se både anställda och studenter promenera runt i omgivningarna på gåmöten.

Bild: Johannes Äng

Vi människor mår bra av variation, konstaterar Anna-Eva Olsson, som är koordinator för lärmiljöer på universitetet och en av initiativtagarna till ”Walk & talk”.

– Genom att vara i rörelse och ha blicken framåt blir det lättare både att lösa problem och att vara kreativ. Vårt campus ligger så otroligt fint, i utkanten av Örebro, nära naturen. Att få vila sinnet bland grönska och träd i stället för att sitta framför en skärm är extremt bra, säger hon.

Fröet till ”Walk & talk” såddes i arbetet med Örebro campus lab, en satsning för att tekniskt och fysiskt utveckla universitetets lärmiljöer. Anna-Eva Olsson tyckte att idén att på ett enkelt sätt stimulera till att använda de närliggande naturområdena var bra. När den inte riktigt kom loss från projektstadiet plockade hon upp den själv.

Tillsammans med kollegan Fredrik Birath på kommunikationsavdelningen började hon skissa på en utformning. Utrustad med appen Runkeeper promenerade hon olika sträckor i närheten av universitetet. Slingorna matades in i systemet Mazemap, och sedan togs pdf-kartor fram. Kartorna kan både laddas ned i mobilen och hämtas på papper i universitetets infocenter. Varje slinga har en angiven gångtid.

Gåmöten passar för flera olika sorters uppgifter, anser Anna-Eva Olsson.

– Det kan vara när man behöver vara kreativ eller lösa problem, när man har små, avgränsade uppgifter som måste lösas eller när man har ett svårt samtal. Vill man slippa anteckna själv finns bra AI-lösningar, som kan spela in och sammanfatta samtalet.

Initiativet lanserades i höstas och används redan flitigt av både medarbetare och studenter, berättar Sofia Lindén, chef på lokalutvecklingsenheten på campusavdelningen. När hon började sin tjänst för drygt ett år sedan fick hon höra talas om ”Walk & talk” och såg till att det avsattes tid för att sjösätta projektet.

– Jag kände direkt: ”Varför har vi inte redan gjort detta?” Allt var nästan klart, så det var bara att trycka på startknappen. Nu använder jag ”Walk & talk” själv, inte minst för möten med personal. Att sitta i ett konferensrum är faktiskt inte alltid det allra bästa, säger hon.

Anna-Eva Olsson är tacksam för att Sofia Lindén såg nyttan i att satsa på gåmöten. Projektet har uppmärksammats av flera medier, bland annat SVT, så i dag är Anna-Evas ansikte välbekant på campusområdet och ute på gåmötesslingorna.

– Jag får många glada tillrop och tummen upp. Det känns verkligen att många tycker att ”Walk & talk” är ett positivt stöd för att komma i väg och prova på alternativa mötesformer och kursmoment, säger hon.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA