Agnes Lidbeck beskriver sig som extremt AI-fientlig. Hon hoppas att hennes nya roman ”All min kärlek” ska läsas som ett inlägg i AI-debatten.
Bild: Kajsa Göransson
Agnes Lidbeck beskriver sig som extremt AI-fientlig. Hon hoppas att hennes nya roman ”All min kärlek” ska läsas som ett inlägg i AI-debatten.

Verkligheten har närmat sig hennes dystopi

KULTUR: ROMAN2023-10-04

Agnes Lidbeck har hyllats för sina relationsskildringar och träffsäkra personporträtt. Med nya romanen ”All min kärlek” tar hon ett kliv ut i det okända och levererar vass samhällskritik. I takt med att hon skrev kom den dystopiska framtid hon skildrade allt närmare.

Av:  Erika Walukiewicz

Morgonen efter valet 2022 satte sig Agnes Lidbeck och skrev. Hon hade följt den senaste tidens politiska samtal med en växande känsla av obehag, och de 20 sidor som tog form var början på någonting mer politiskt än hon tidigare skrivit. Det var inte enbart valresultatet som bekymrade henne utan även den likgiltighet hon upplevde runtomkring sig, hos den medelklass hon själv är en del av.

– Man lever behagliga liv, äter baba ganoush ur en vacker skål från Provence. Man pratar mycket om män på landsbygden men väldigt lite om det egna ansvaret. Det är ett ytligt engagemang, en Facebook-aktivism, säger hon.

När All min kärlek inleds har katastrofen redan inträffat. Ett populistiskt och auktoritärt parti har tagit makten i Sverige och obekväma människor har ­försvunnit. Det som sker är inget resultat av en stats­kupp eller ett våldsamt maktskifte, utan förändringen smyger sig på. Diskreta inskränkningar i yttrandefriheten leder till ett alltmer totalitärt samhälle. När partirepresentanter knackar på dörren i villaidyllen låter de sig artigt bjudas på en kopp kaffe innan de säger åt värdinnan att packa en väska för obestämd tid.

– Jag ville tona ned de dystopiska delarna så mycket att de går att tro på, annars är det så lätt för människor att slå ifrån sig. Tänka att det där kan hända i Nordkorea men inte här. Jag ville att det skulle vara så nära att man kan känna igen sig.

Det charmerande men samvetslösa PR-geniet Axel och det strategiska användandet av sociala medier spelar en viktig roll i maktövertagandet. Agnes Lidbeck beskriver Axel som moraliskt slapp snarare än ideologiskt driven.

– Jag tror egentligen inte att politiken spelar så stor roll för honom, han är asbra på PR och bryr sig inte om vilket bud­skapet är. Jag ser många unga män som är bländade av sin egen förmåga. Det är den typen av människa som skulle kunna göra vad som helst.

Samtidigt har hon kämpat för att Axel inte bara ska bli ett monster. Karaktärerna i Agnes Lidbecks böcker är sällan enbart onda eller goda. De må vara egoistiska och osympatiska, men tillräckligt mänskliga för att vara svåra att döma.

Bild: Elvira Glänte

All min kärlek är inte en alltigenom politisk bok. Tvärtom. Liksom i Agnes Lidbecks tidigare romaner är det relationerna som driver berättelsen framåt. Fyra unga människor, bland dem Axel, möts under en fjällsemester och kommer att spela avgörande roller i varandras liv. För barndomsvännerna Petra och Julia blir resan ett uppbrott. Deras olika bakgrunder blir allt tydligare och när samhällsengagerade Julia gör motstånd väljer Petra att titta bort och vända sig inåt, mot vardagen och bekvämligheten.

– Min tes är att den priviligierade medelklassen kan leva ganska ostört i en sådan här miljö ganska länge. Om man bara låter bli att tjafsa. Och jag har svårt att tro att medelklassen skulle resa sig, offra tacokvällen och säga emot.

Men någonstans går också deras gräns, tror Agnes Lidbeck. All min kärlek utforskar vad det är som kan få priviligierade människor att agera.

– Jag tror att det finns punkter i en där det tänder till. För Petra går kanske den gränsen vid blodsband. Är det så nära det måste komma?

All min kärlek har varit en svår bok att skriva. Agnes Lidbeck har varit tvungen att stanna i obehaget kring det hon är rädd ska hända, men hon har också kämpat med sina romangestalter. Hon säger att hon inte tror på den genomgoda människan och har velat undvika att göra någon av karaktärerna till en hjälte.

– Julia är en person som jag har tjafsat ganska mycket med. Jag känner kanske igen mig i henne, när jag var yngre. Hon är en jobbig men nödvändig person och samtidigt ganska naiv. Kommer hon någon vart med det hon gör?

När Agnes Lidbeck gick i gymnasiet ­ville hon åka till andra sidan jorden och gräva brunnar. Bidra till en bättre värld. Hennes mamma kunde inte tänka sig någon sämre lämpad att gräva brunnar och föreslog att dottern i stället skulle skaffa ett jobb där hon kan bidra med sådant hon är bra på. All min kärlek är ett sätt för Agnes Lidbeck att göra just det.

– Det blir svårare och svårare för mig att motivera att jag håller på med konst. Vill man att andra ska läsa så måste man respektera deras tid och då är det viktigt att det finns nån sorts jävla innehåll.

Hon ler och konstaterar att det där lät extremt pretentiöst. Samtidigt är hon uppriktigt bekymrad över vad kombinationen artificiell intelligens och en destruktiv politisk idé kan leda till. I romanen beskrivs AI-revolutionen och det minskade antalet nyhetsmedier som bidragande orsaker till det som sker. I takt med att Agnes Lidbeck skrev blev hennes dystopiska scenario alltmer verklighetsförankrat.

– När jag började skriva för ett år sedan var Chat GPT inte en del av samtalet på samma sätt som nu. Och strax efter att jag lämnat manuset till tryck kom beskedet att Sveriges Radio skär ned. Det är en väldigt märklig känsla – vad fan, ska alla ens värsta farhågor slå in?  

Författare som jobbar på myndighet

  • Agnes Lidbeck slog igenom stort med debutromanen Finna sig 2017. Sedan dess har hon gett ut flera böcker, bland dem Nikes bok.
  • Hon har programlett radioprogrammet Allvarligt talat och medverkar regelbundet i Spanarna.
  • Hon arbetar som analytiker på Svenska institutet och skriver på ledig tid.
  • Agnes Lidbecks nya roman All min kärlek utkom i september.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA